Parksatsningensom spårade ur

De samlade för några år sedan ett par av Sveriges populäraste turistattraktioner under samma tak. Målet var att sätta den snabbväxande nöjeskoncernen Parks & Resorts på börsen. Men planerna har inte infriats.

Addaxantiloper, delfiner, lejon, pariserhjul, berg- och dalbanor och vattenrutschkanor. Balansräkningens tillgångssida i nöjes- och djurparkskoncernen Parks & Resorts är unik bland svenska företag.

Det är ingen tillfällighet. Affärsidén är att konsolidera den spretiga floran av olika sommarparkattraktioner i Norden. En tydlig förebild är börsnoterade Skistar som kopplat ett grepp om vinterturismen genom att köpa på sig ett växande antal vintersportanläggningar. Marknadens tillväxtpotential syns tydligast i Nordamerika där besökarantalet för olika typer av upplevelseparker är betydligt högre än i Europa.

CHEFEN: Petter Stenseths nöjesimperium inkluderar…

Parks & Resorts skakade om branschen för några år sedan med en snabb uppköpsrunda. Koncernen är fortfarande okänd för de flesta men står i dag bakom välkända turistattraktioner som Gröna Lund, Skara sommarland, Kolmårdens djurpark och Vildmarkshotellet.

Bakgrunden är storägarna Ture Stendahls och Joachim Odqvists successiva övertagande av Kolmårdens djurpark och Vildmarkshotellet under 1990-talet. Duon har ett förflutet i hotellbranschen och tillsammans med Anders Eslander, som bland annat varit vd på Fritidsresor, vände de utvecklingen för den krisdrabbade djurparken.

Under arbetets gång väcktes idén att skapa en större företagsgrupp som samlade flera parker under samma tak. En önskelista med tänkbara uppköpskandidater sammanställdes. Redan 1999 var trion nära att köpa Astrid Lindgrens värld i småländska Vimmerby. Ett preliminärt avtal var klart om övertagande av storägarnas aktier. Men den tredje ägaren, Vimmerby kommun, satte stopp för affären genom att utnyttja en hembudsklausul.

Skandia
På köparsidan i den tänkta affären ingick Skandia Investment som backade upp Kolmården-trion. Skandia Investment hade några månader tidigare också gått in som delägare i Gröna Lund i Stockholm.

…Kolmårdens djurpark…

Ägandet i Kolmårdens djurpark och Vildmarkshotellet sorterades in under Parks & Resorts i slutet av 2000. Ett halvår senare köptes Skara Sommarland, nöjesparken i Västergötland som grundades av schlagergurun Bert Karlsson 1984.

Kontakterna med Skandia Investment gjorde att Parks & Resorts därefter riktade blickarna mot Gröna Lund. Kontakterna underlättades också av att styrelseproffset Robert Mesterton var ledamot i båda bolagen. Nöjesparken på Djurgården i Stockholm hade i över 100 år ägts av familjen Lindgren men ett breddat ägande stod på agendan. Skandia Investments delägarskap 1999 var det första tecknet på detta.

I december 2001 tillkännagavs att Parks & Resorts skulle bli ny ägare till Gröna Lund. I praktiken var det ett omvänt uppköp eftersom familjen Lindgren och Skandia Investment fick 57 procent av aktierna i Parks & Resorts.

Efter köpet var det kaxiga budskapet att förvärvstakten skulle hålla i sig. Genom att köpa en till två nya parker per år i Norden var målsättningen att nå 1 miljard i omsättning 2005. Därmed skulle Parks & Resorts snabbt gå förbi Liseberg i storleksligan. I planerna ingick också en börsnotering.

Men efter 2001 har det inte blivit fler förvärv. Parks & Resorts har i stället haft fullt upp med att få ordning på de redan köpta verksamheterna. Det har också tagit förvånansvärt lång tid att få ordning på det centrala koncernkontoret som ska fungera som spindeln i nätet.

Omstart
2003 blev på många sätt ett omstartsår. Jens P Stenseth rekryterades som ny vd medan tidigare vd:n Robert Mesterton fortsatte som chef för Gröna Lund. Samtidigt kom flera nya ledamöter in i styrelsen. För att vara ett onoterat bolag är styrelsesammansättningen imponerande.

…och Gröna Lund.

Ny ordförande blev Göran Lundqvist, som bland annat sitter i Dunis styrelse. Andra kända namn i styrelsen är Pandox vd Anders Nissen, Sture Palmgren, senior partner på Kreab, och Fast Partners ordförande Peter Lönnquist.

Sett till omsättning, vinst och besökarantal var 2003 ingen framgång för Parks & Resorts. Siffrorna var något sämre än 2002. Förklaringen är främst minskat besökarantal. Med knappt en halv miljard i omsättning 2003 är miljardmålet långt borta och chanserna att göra en lyckad börsnotering i dagsläget bedöms som mycket små.

Jens P Stenseth säger att han inte är nöjd med resultatet 2003 men en förklaring till det sämre utfallet är att 2002 var ett osedvanligt framgångsrikt år. Det står dock klart att Parks & Resorts helt har tvingats skrota de gamla tillväxtplanerna.

– Under det senaste året har vi reviderat de gamla tankar som fanns. Nu har vi nya mål och en ny strategi och vi har samlat ägarna och styrelsen bakom detta, säger Jens P Stenseth.

Den nya strategin baseras främst på organisk tillväxt. Ledorden är kvalitet, effektivitet och börsfähighet. Målet är att växa med 10 procent per år under de kommande åren. 2007 skulle koncernen i så fall ha passerat 700 miljoner kronor i omsättning. Det är på den nivån som Liseberg i Göteborg ligger i dagsläget. Utmaningen är först och främst att locka fler besökare och få dessa att spendera mer pengar under varje besök.

Uppköpsplaner kvar
Uppköpsplanerna har tonats ner men inte helt övergivits. Förutom rena köp hoppas Parks & Resorts också på att kunna sluta partnerskap och erbjuda konsulttjänster och drifttjänster till andra aktörer i branschen.

– Det finns runt 100 parker i Norden men det är inte alla som är intressanta för oss och det kanske också är så att de vi allra helst vill jobba med inte är tillgängliga, säger Jens P Stenseth.

Analysen från 1999 att Astrid Lindgrens Värld skulle passa bra in i Parks & Resorts familjeinriktade verksamhet stämmer fortfarande. Men chanserna att få till stånd en affär betraktas som små i dagsläget.

När Vimmerby kommun tog över som ensam ägare sågs det som en tillfällig lösning men med åren har kommunen ändrat sig. I dag är Astrid Lindgrens Värld ett strategiskt innehav som också ger miljoner till den kommunala kassan.

– Allt är givetvis till salu till rätt pris. Men det finns inte några sådana diskussioner i kommunen i dag, säger Anne Karlsson, näringslivschef i Vimmerby kommun.

I kölvattnet av Parks & Resorts uppköpsrunda i branschen har banden mellan Astrid Lindgrens Värld och Liseberg stärkts. Liseberg är också kommunalt ägt och förra året tog Lisebergs vd Mats Wedin plats i styrelsen för Astrid Lindgrens Värld. Något mer formellt samarbete har dock ännu inte inletts.

Liseberg är fortfarande den klarast lysande stjärnan i den svenska nöjesparksbranschen. 2003 blev ett nytt rekordår, bland annat efter den lyckade investeringen i den nya berg- och dalbanan Balder. Jämfört med Liseberg är Gröna Lund en trångbodd lillebror. Utrymmesbristen är ett problem för Gröna Lund som dock hoppas att ny mark utanför det nuvarande området ska bli tillgängligt under de kommande åren.

För vd Robert Mesterton står en ny berg- och dalbana högt på önskelistan. I väntan på det har Gröna Lund investerat i att utveckla
den populära åkattraktionen Fritt fall.

Parks & Resorts strukturgrepp på marknaden nådde i den första rundan aldrig utanför Sveriges gränser. Flera personer i branschen som Affärsvärlden talat med säger dock att samtal har pågått om uppköp i både Norge och Danmark. Även om det råder samstämmighet kring att större volym och synergieffekter är önskvärda är det ingen aktör som har vågat ta steget. En förklaring är att det är en stor kulturomställning att gå från småskaligt ägande till en nordisk koncernstruktur.

I både Danmark och Finland finns börsnoterade konkurrenter till Parks & Resorts. Tervakosken Puuhamaa driver ett växande antal parkattraktioner i Finland och aktien är noterad på en av Helsingforsbörsens mindre listor. Även Tivoli i Köpenhamn är börsnoterat. Båda aktierna har gått starkt det senaste året. Kanske kommer nästa uppköpsbud i den svenska nöjesparksbranschen från något av våra nordiska grannländer.Parks & Resorts

Ägare: Bolag kontrollerat av Ture Stendahl och Joachim Odqvist, Skandia Investment, familjen Lindgren samt Anders Eslander.

Vd: Jens P Stenseth.

Verksamhet: Driver Gröna Lund, Skara
Sommarland samt Kolmårdens djurpark
med Vildmarkshotellet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.