Påvligt klimatpåbud till finansministrarna

Det brådskar och det är upp till er att rädda mänskligheten. Påve Franciskus skrädde inte orden när han på måndagen höll tal till en grupp finansministrar på klimatmöte i Vatikanstaten.
Påvligt klimatpåbud till finansministrarna - pave-franciskus-700_binary_6960128.jpg

– Otroligt starkt budskap, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Påvens tal pekade ut dagens politiker som ansvariga för att rädda världen undan en klimatkatastrof, enligt Magdalena Andersson.

Hon tror att påvens möte med den svenska klimataktivisten Greta Thunberg i april i år kan ha bidragit till de skarpa formuleringarna.

– Jag hoppas vi kan ses igen, för att tacka Gud för hans barmhärtighet som gör det möjligt för oss att ändra vårt vägval innan det är för sent. Tiden är avgörande. Vi väntar oss beslutsamma åtgärder för mänsklighetens skull, sade påven enligt en kopia av talet som TT tagit del av.

Påven varnar

Påven varnade i sitt tal även för en klimatkatastrof där dagens extremväder med värmeböljor, torka, skogsbränder och översvämningar bara är en föraning om vad som väntar.

– Om vi inte agerar och agerar omedelbart, sade påven.

Andersson välkomnar påvens budskap, som hon hoppas ska bidra till opinionsbildningen i klimatfrågor globalt.

– Han är ju ändå andlig ledare för över en miljard människor, säger hon.

Grön skatteväxling

De sju finansministrarna på mötet tog dessutom del av klimatforskningsrapporter och diskuterade även hur en grön skatteväxling, med exempelvis höjd koldioxidskatt, kan gå till utan att det slår mot människor med lägre inkomster som behöver köra bil, enligt Andersson. Siktet är inställt på en åtgärdsplan till ett klimattoppmöte i Santiago, Chile, i december.

På mötet lyste stormakter som USA, Kina och Ryssland med sin frånvaro. Även tillväxtbjässar som Indien och Brasilien saknade representation.

Magdalena Andersson säger att hon hoppas att finansministrarnas klimatkoalition, som skapades på Världsbankens vårmöte i april, på sikt ska få med sig även stormakter och ekonomiska tungviktare i det världspolitiska klimatarbete som hon ser som nödvändigt.

– Tanken är att vi som är med kommer att utveckla förslag. Det blir också ett sätt att sedan kunna locka med oss fler länder i det här arbetet. Önskan från oss är tydlig, att vi ska bli fler, säger hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets