Pensionsmyndigheten avslutar Rysslandsfonder på fondtorget

Pensionsmyndigheten som tidigare stängt Rysslandsfonder för handel har nu beslutat att avsluta fonderna. Det framgår av ett inlägg på Pensionsmyndighetens hemsida.
Pensionsmyndigheten avslutar Rysslandsfonder på fondtorget - pensionsmyndigheten-900
Pensionsmyndigheten. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pensionssparares konton kommer i och med detta att låsas upp och Rysslandsfonderna kommer att avregistreras från fondtorget till en kurs som är en halv procent av den senast handlade kursen.

När fonderna avregistrerats från fondtorget kommer Pensionsmyndigheten ta över de återstående fondandelarna och successivt sälja av innehavet från och med den dag fonderna öppnar upp för handel igen. Eventuellt kapital som erhålls kommer överföras till pensionssparares premiepensionskonto.

Avregistreringen kommer att innebära att värdet på pensionssparares premiepension minskar ordentligt inledningsvis men att förlusten förhoppningsvis delvis kan ersättas i framtiden genom försäljning av de fondandelar Pensionsmyndigheten tagit över.

Avvecklingen av fonderna kan komma att ta flera år och den slutliga ersättningen beror till stor del på hur handeln i Ryssland kommer att fungera i framtiden.

Vissa Östeuropafonder kommer fortsatt vara stängda för handel vilket innebär att om man som sparare har både en Rysslandsfond och en Östeuropafond i sin portfölj kommer kontot fortsatt vara låst för handel. Pensionsmyndigheten menar att man jobbar på att lösa detta problem.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.