Pensionsmyndigheten ser begränsad nytta av robotrådgivning

Pensionsmyndigheten menar att robotrådgivning tillför begränsad nytta och rekommenderar istället sparare att investera i en billig global aktiefond. Det skriver Dagens industri.
Pensionsmyndigheten ser begränsad nytta av robotrådgivning - pensionsmyndigheten-700_binary_6951113.jpg
I rapporten som presenterats av pensionsmyndigheten kritiseras de alltför standardiserade investeringsförslagen som man menar kan leda till ökad risk för att långsiktiga sparare får för låg risk, vilket i sin tur leder till sämre förväntad utveckling.

Kapitalförvaltningsbolaget Opti tycker samtidigt att Pensionsmyndigheten lägger för lite vikt vid fördelarna kring digital rådgivning.

”Med hjälp av teknologi erbjuder vi personliga portföljer med rätt risk- och hållbarhetsnivå för alla kunder. Dessutom rebalanseras portföljerna varje kvartal”, säger Ann Grevelius, ordförande och medgrundare av Opti.

Vidare håller både Opti och det digitala rådgivningsbolaget Lysa med om att låga avgifter är viktigt men belyser även den diversifiering robotrådgivningen erbjuder.

Enligt Pensionsmyndigheten uppgår antalet svenska sparare som använt robotrådgivning till över en halv miljon personer. Avgiften hos robotrådgivarna varierar mellan cirka 0,3 till 1,0 %.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco