Perssons personliga portföljförvaltare
Hur mycket Karl-Johan Persson, blivande ordförande i H&M och son till största ägaren Stefan Persson, är värd beror på vem man frågar. Enligt Forbes rör det sig om 13 miljarder kronor, samtidigt uppskattar Veckans Affärer förmögenheten till 23 miljarder.
Oavsett hur man räknar är det aktier i den noterade klädjätten H&M som utgör största delen av tillgångarna. Pappa Stefan äger majoriteten av familjens totala innehav – värt cirka 150 miljarder – via bolaget Ramsbury Invest. De tre barnen – Karl-Johan, Charlotte Söderström och Tom Persson – äger i sin tur 10 procent vardera av familjens ägarbolag.
Men samtidigt som H&M-arvtagaren tillhör en etablerad finansfamilj – farfar Carl Erling Persson öppnade första butiken i Västerås 1947 – håller han på att bygga upp något alldeles eget.
Vid sidan av vd-rollen på H&M har han under det gångna decenniet profilerat sig som tech-investerare med ägarintressen i bolag som det digitala brevlådeföretaget Kivra, jämförelsesajten Pricerunner och robotrådgivaren Lysa. Investeringarna görs numera främst genom det egna investmentbolaget Philian.
– Historiskt sett har Karl-Johan investerat i sådant som dykt upp via vänner och bekanta, men sedan tre år tillbaka jobbar vi tillsammans i Philian. Det innebär att investeringsarbetet blivit mer strukturerat, säger rådgivaren Björn Magnusson.
Hur mycket är Philian värt idag?
– Det är svårt med onoterade innehav. Men det är knappt 600 miljoner kronor investerat, och baserat på de senaste emissionsrundorna är det i dag värt mellan 700 och 800 miljoner kronor. Men det verkliga värdet är sannolikt lite högre.
Investeringsstrategin har formulerats av Carl Erling Persson.
– Karl-Johans farfar sa en gång: med sunt förnuft och lite fantasi brukar det bli bra. Skulle man översätta det till något slags business-språk så ska man fatta ungefär vad bolaget sysslar med, och verksamheten ska ligga i linje med den breda samhällsutvecklingen – som energiomställningen och digitaliseringen – av vissa sektorer. Men det måste också finnas en anledning till att det lilla startup-bolaget skulle vinna över ett stort med mycket mer resurser. Bolaget måste göra något på ett nytt sätt, säger Björn Magnusson.
Ett annan viktig förutsättning är att Philian får med sig rätt medinvesterare.
– Det handlar främst om att få in mer kompetens i bolagen. Vi söker medinvesterare som kan en viss bransch och förstår mer än vad vi själva gör.
Söker ni alltid medinvesterare?
– Nästan alltid. Det är extremt sällan som vi går in i bolag själva.
Ett startup som surfar på digitaliseringsvågen är Kognity som skapar digitala, interaktiva läroböcker. I Kognity har Philian bland annat sällskap av Klarna-grundaren Niklas Adalberths som investerat i bolaget via sin stiftelse för socialt entreprenörskap, Norrsken Foundation. Andra aktörer med ägarintressen i Kognity är familjen Brandberg med Gullspång Invest, Gustaf Rentzhog – vd för pensionsrådgivaren Söderberg & Partners – samt Jeremias Andersson, en av grundarna av rekryteringsbolaget Academic Work.
I Pricerunner är Nicklas Storåkers en viktig medinvesterare. Storåkers var vd i Avanza Bank mellan 1999 och 2011 och är numera vd i prisjämförelsesajten.
– Niklas Storåkers är väldigt duktig på finans- och fintech-sidan och han är en typisk person som vi gärna frågar om råd.
Storåkers är även en av investerarna i robotrådgivaren Lysa som skapat en plattform för digitaliserad fondrådgivning. Andra namnkunniga ägare är Christer Gardell som tillsammans med Lars Förberg startade aktivistfonden Cevian, samt tidigare finansministern Anders Borg.
– Lysa har extremt låga avgifter och fördelar pengar mellan aktier och räntor i enlighet med vetenskapliga rön. Det är ett superfint bolag som växer på jättebra, säger Björn Magnusson.
I oktober skrev Breakit att Lysa nyligen passerat 3 miljarder kronor i förvaltat kapital. Under 2018 omsatte bolaget 1,5 miljoner kronor vilket kan jämföras med förlusten på 10,5 miljoner. Men att bolaget visar röda siffror på sista raden är enligt plan, säger en av grundarna, Emilie Andersson, till Breakit. Först om två år beräknas Lysa bli lönsamt.
En startup vars produkter bidrar till effektivare energianvändning är Orbital Systems. Bolaget utvecklar en energi- och vattensnål dusch som renar och återcirkulerar duschvattnet. Enligt en artikel i Ny Teknik innebär det patenterade systemet att vattenförbrukningen minskar med 90 procent jämfört med en konventionell dusch. Samtidigt sjunker energiförbrukningen med 80 procent.
I Orbital Systems har, förutom Karl-Johan Persson, även Skypegrundaren Niklas Zennström investerat.
– Orbital är ett superhäftigt bolag som kan bli jättestort utomlands. Men även i Sverige går det att tänka sig en massa platser där duschen skulle kunna användas, inte minst ute i skärgården där folk har egna brunnar och måste spara vatten, säger Björn Magnusson.
Även Malmöbaserade Enjays produkter handlar om energieffektivisering. På den egna hemsidan skriver bolaget att man utvecklat världens första energiåtervinningssystem byggt för att klara sot och fett från restaurangventilation.
– Det är grundat av två personer som under större delen av sina liv klurat på hur man kan återvinna värme från restaurangköken. De har precis kommit i gång och börjat sälja och det verkar funka.
Andra bolag som Karl-Johan Persson investerat i via Philian är matleveranstjänsten Mathem, lågprisportalen Fyndiq, det digitala försäkringsbolaget Hedvig och Joint Acadamy, en app för artrosbehandling.
Att Björn Magnusson sköter Philian i Karl-Johan Perssons ställe beror på att den senare helt enkelt inte har tid.
– Han är en entreprenörssjäl och hans passion är entreprenörer och idéer. Men han har mer än ett heltidsarbete i H&M.
Hinner Karl-Johan träffa alla entreprenörer?
– Nej, det gör han inte.
Björn Magnusson å sin sida har en lång bakgrund på H&M.
– Jag kom in i H&M 2003 efter att ha pluggat på Handels i Stockholm. 2005 började jag och Karl-Johan jobba ihop i samband med att vi började klura på en affärsplan som så småningom blev Cos.
Sedan dess har Karl-Johan Persson och Björn Magnusson – som jobbat mycket med utvecklingsprojekt och uppstarter av nya verksamhetsområden – följts åt inom H&M.
– För ett par år sedan frågade Karl-Johan om jag ville ta tag i hans privata investeringsportfölj, för han hade inte tid att göra det själv.
Hur många investeringar per år gör ni?
– Mellan fem och tio. Huvuddelen blir i Sverige, men vi har även några investeringar utomlands.
Björn Magnusson är inte den ende rådgivare som Karl-Johan Persson anlitar. Kort innan Philian Invest bildades 2013, så grundades 41an Invest av H&M-arvtagaren och Stefan Krook.
Men samarbetet mellan Persson och Krook går tillbaka längre än så.
– Jag träffade Karl-Johan 2004 via Handelshögskolans företagsinkubator SSE Business Lab. Jag hade suttit i styrelsen några år innan han kom in, och inför hans första styrelsemöte mejlade jag honom och bad om ett eget möte i anslutning till det, sägerStefan Krook, som letade efter någon som han kunde starta stiftelsen Goodcause med.
– Min ursprungstanke var att nå fram till Stefan Persson för att se om han ville vara med. Men när Karl-Johan och jag träffats några gånger ville jag inte längre söka hans pappa, utan ville ha med Karl-Johan själv. För han brann för samma idéer som jag, att göra gott via företagande.
I slutändan fick Stefan Krook inte bara med sig Karl-Johan Persson utan även Robert af Jochnick – som tillsammans med sin bror grundade sminkföretaget Oriflame – samt Per Ludvigsson, då Inter Ikeas koncernchef.
Goodcauses första bolag blev God El, vars vinst går till organisationer som Läkare utan gränser, Barncancerfonden och Naturskyddsföreningen. Därefter har God Fond, God Dryck och Good Cause Invest 1 lanserats. Hittills har bolagen genererat över 70 miljoner kronor som skänkts till olika välgörenhetsorganisationer.
41an Invest, som startades 2012, är ett mer traditionellt investmentbolag vars största innehav är det digitala brevlådeföretaget Kivra.
I Kivra samarbetar Karl-Johan Persson och Stefan Krook med Wallenbergsfärens investmentbolag FAM. Nu växer Kivra med nästan 60 000 användare i månaden, och har lanserats i Finland. Under 2018 uppgick försäljningen till drygt 61 miljoner kronor, men bolaget går fortfarande med förlust. Och så sent som i december kunde Di Digital berätta om en nyemission på omkring 40 miljoner kronor. Totalt har bolaget tagit in drygt 230 miljoner kronor sedan starten.
Stefan Krook vill inte svara på frågan vad 41an Invest exakt är värt.
– Oj, det är svårt att tala värde. Men övergripande har det gått bra hittills. Kivra är ju vår absolut största investering och den bedömer vi har ökat i värde hela resan. Vi har haft tur med ytterligare några investeringar samtidigt som vi haft det tuffare med andra, men även det övriga summerar positivt, skulle jag tro.
Men i mycket runda slängar, skulle du uppskatta värdet till 100 miljoner, 500 miljoner eller en miljard kronor?
– Någonstans där i mitten.
500 miljoner?
– Ja, någonstans där.
Eftersom 41an Invest ägs till lika delar av grundarna innebär det att Karl-Johan Perssons del är värd runt 250 miljoner kronor. Om värdet på Philian uppskattas till 800 miljoner kronor blir summan av kardemumman runt 1 miljard kronor.
Till det kan läggas att H&M-arvingen investerat en bit över 100 miljoner i fondstrukturerna Backing Minds och Storskogen, enligt Björn Magnusson.
Backing Minds, som grundades av Sara Wimmercranz och Susanne Najafi, har bland annat investerat i Trustrace – ett bolag som ska göra modeindustrin mer hållbar. Med bolagets digitala lösning ska olika producenter och andra aktörer kunna spåra klädernas resa till 80 till 90 procent, från råmaterial till försäljning i butik. Tanken är att även konsumenterna i framtiden ska kunna se plaggens ursprung, på samma sätt som man i dag ursprungsmärker livsmedel, skriver IT-Retail.se.
Möjligen kan Trustrace bidra till att lösa ett av Karl-Johan Perssons dilemman: samtidigt som han vill vara en god entreprenör är han ägare i ett bolag i klädindustrin – en bransch som släpper ut mer växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop, enligt FN:s handelsorgan Unctad.
Enligt Stefan Krook brinner H&M:s vd för klimatfrågor på riktigt
– Karl-Johan tror så himla starkt på att klädindustrin kan bli hållbar med nya innovationer.
2017 publicerade H&M också en ny klimatstrategi som ska göra företaget klimatpositivt i hela värdekedjan senast 2040.
Björn Magnusson
Ålder: 43 år.
Studerat: Handelshögskolan i Stockholm.
Karriär: Började på H&M 2003, Var med och startade klädkedjan Cos (en del av H&M). Har varit chef för H&M:s investeringsverksamhet för startupbolag, Colab.
Aktuell: Sköter Karl-Johan Perssons investeringar via Philian Invest.
Karl-Johan Persson
Förmögenhet: 23 miljarder kronor.
Skapad genom: Framför allt aktier i H&M.
Investerar nu: Via Philian, 41an Invest, Backing Minds, Storskogen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.