Pessimisterna köper aktier igen
“Till och med vi tycker att en del aktier blivit för billiga, så billiga att vi börjat köpa en del”, säger Per Josefsson, delägare på Brummer & Partners.
Brummer & Partners vars hedgefond Zenit förvaltar närmare 16 miljarder kronor har varit negativt inställd till börsen ända sedan 1999. Strategin har varit lyckosam, bara i år har fonden klättrat med 22 procent. Redan under september ökades dock exponeringen mot aktiemarknaden.
Exakt vilka aktier Brummer & Partner gått in i vill inte Per Josefsson avslöja.
“Men vi letar aktier med hög direktavkastning och låg värdering av kassaflödena”, säger han.
Tidigare i år har Zenit köpt aktier i storbankerna för närmare en miljard kronor.
Men allt fler kända placerare som tidigare varit kritiska till börsens värdering har börjat återvända. Fredrik Lundberg, som varit oerhört försiktig i flera år, aviserade i slutet av förra veckan att han köpt aktier i Industrivärden för 1 miljard kronor.
Duon bakom Öresund, Sven Hagströmer och Mats Qviberg, som länge ägt defensiva aktier har under året börjat köpa aktier i Ericsson och Skandia. Privat har Sven Hagströmer köpt en stor post i Tele2. Det av finansmännen kontrollerade Custos, som egentligen är på väg att avvecklas, har också köpt på sig en hel del aktier, bland annat i Gambro, Lindex, Tele 2 och Telia.
“Det finns en hel del som tyder på att vi nått botten. Men någon kraftig uppgång tror jag inte vi får. Det gäller att komma ihåg att börsen numera är på rimliga nivåer, efter de excesser som vi gick igenom”, säger Sven Hagströmer.
Även Hagströmer framhåller det faktum att vissa kurser helt enkelt fallit för mycket.
“Man kan köpa flera företag till en värdering som är lägre än kassan. Rörelsen har alltså ett negativt värde. Där är det definitivt köpläge”, säger han.
Även finansmannen Sven Norfeldt tycker att det blivit billigt.
“Det finns många fina bolag som är lågt värderade idag, skogsbolag som Billerud och M-Real, bankerna, men även företag som Tele2”, säger han.
En förklaring till de nedpressade kurserna som väckt köplusten är de underkonsoliderade livbolagen som vräkt ut aktier under flera månader. Flera, bland annat Nordea Liv och SEB Trygg Liv, har på kort tid avvecklat hela sina aktieportföljer.
“Det uppstod felprissättningar i marknaden när stora livbolag tvingades sälja”, konstaterar Per Josefsson.
“Det slängs ut aktier i välkända bolag till vilka priser som helst. Jag förstår inte vad livbolagen sysslar med”, säger en annan förvaltare.
Frågan är om kunderna förstår det.
Helt plötsligt har det uppstått en situation där miljontals svenskar indirekt paniksålt sina aktier via diverse pensions – och livsförsäkringar, samtidigt som aktierna plockas upp till reapris av de stora proffsplacerarna. Köpvågen har bidragit till de senaste veckorna uppgång. Sedan botten har index stigit med 20 procent.
En uppgång som livbolagens kunder gått miste om.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.