PG storsatsar i Norden

Investmentbanken Rothschild, där Pehr G Gyllenhammar är nordisk ordförande, drar upp tempot i Norden genom att rekrytera Handelsbankens corp-chef, Per-Olov Bergström. 

Den brittiska, familjeägda banken Rothschild öppnade ett kontor i Stockholm för tre år sedan, men har hållit en låg profil.

Mest känd är den kanske för att ha varit rådgivare till kinesiska Geely i köpet av Volvo Personvagnar, en affär där bankens nordiska ordförande Pehr G Gyllenhammar och rådgivare Hans-Olov Olsson var nyckelpersoner.

Affären bidrog starkt till att Rothschild blev den investmentbank som gjorde näst mest affärer i Norden under årets första hälft, efter Citi, mätt i transaktionsvolym. Och banken avser att stanna i toppen.

Nu rekryteras en ny nordisk chef, Per-Olov Bergström i dag chef för corporate finance på Handelsbanken.

 

Hur ska Rothschild kunna behålla den placeringen?
– Genom att bygga på Rothschilds varumärke som en internationell, fristående bank och att använda bankens internationella nätverk. Pehr G Gyllenhammar är ordförande i Norden och bland rådgivarna finns också Hans-Olov Olsson, vice ordförande i Volvo Personvagnar, och Ulf Sundqvist, tidigare industri- och handelsminister i Finland.

 

Men Pehr G Gyllenhammar har många järn i elden. Hur aktiv är han egentligen i affärerna? 
– Han är mycket aktivt delaktig både i pitchar och när det blir affär, vilket är imponerande.

 

De senaste åren har inte varit någon drömmarknad för corporate finance, med bud som misslyckats och noteringar som ställts in. Hur ser det ut framöver?
– Jag, och branschen, räknar med en mycket bättre marknad 2011 och 2012.

 

Varför det?
– Just nu är börsen volatil och orolig i Sverige, det är osäkerhet om konjunkturen och makroläget generellt. Många processer som finns i marknaden, och skulle ha genomförts under hösten, har skjutits fram till nästa år. Historiskt har M&A-volymerna visat en följsamhet med konjunkturen, och så lär det bli även den här gången.

 

Vad blir nästa stora affär i Sverige?
– En stor bas för affärer blir fortsatt private equity-bolagen. De har stora portföljer med bolag som de vill sälja men där det osäkra marknadsläget har förhindrat affär. Dessutom står industribolagen inför en stark konjunkturuppgång och många är välkapitaliserade efter emissioner som gjordes förra året. Nu har de en god beredskap att göra nödvändiga strukturaffärer. Det blir också fler stora affärer mellan Norden och Kina. Till det kommer att det kan bli privatiseringar.

 

Blir det fler affärer där kinesiska bolag köper svenska?
– Ja, det tror jag.

 

Vad vill de ha?
– I grunden vill de givetvis ha ett teknikinnehåll som går att anv��nda inne i Kina. Det kan handla om bolag i Norden eller Europa som har starka patent eller varumärken som inte finns i Kina. Dessa kan användas för att bygga upp en motsvarande verksamhet i kina. Volvo är ett bra exempel. Men affärerna kan också handla om att nordiska industribolag, som kanske redan finns i Kina, vill expandera där.

 

Det låter som att Rothschild främst vill åt storaffärerna. Vad är en för liten affär för banken?
– Det finns inget sådant tal. Banken är privatägd och långsiktig och prioriterar relationer med vissa kunder, inte minst stater. För dem är man beredd att göra både stora och små affärer.

 

Slutligen, vilken affär är den roligaste affär du har varit med om?
– Det måste vara när Maus Frères köpte Gant. Det var en industriellt riktig affär samtidigt som det var ett väldigt spännande, och ovisst, publikt bud.

 

 

De gjorde störst affärer i Norden under första halvåret 2010:
1)      Citi  
2)      Rothschild  
3)      Deutsche Bank
4)      Credit Suisse
5)      DnB Nor 

Källa: Thomson Reuters

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco