”Pirre” bakom maktrockaden

Peter "Pirre" Wallenbergs roll som överhuvud i Wallenbergsfären fick sitt fulla genomslag samma dag som Investor hade bolagsstämma. När Marcus Wallenberg lämnar vd-posten i Investor till den lågmälde Börje Ekholm har Peter-falangen definitivt tagit makten över sfären och stiftelserna.

Förvisso hade spekulationerna gått höga, förvisso hade Affärsvärlden avslöjat att skiftet på vd-posten i Investor var i vardande. Ändå kan ingen säga annat än att det var överraskande att det kom nu, bara ett halvår efter det att skiftet på ordförandeposten i Investor annonserats där Jacob Wallenberg, den ena av kusinerna Wallenberg, tar över efter Claes Dahlbäck.

FORTFARANDE MÄKTIG: Peter Wallenberg är fortfarande familjens överhuvud.

– Det finns två aspekter på skiftet, säger Marcus Wallenberg i samtal med Affärsvärlden.

– Det ena är att ordförandeposten i SEB är tidskrävande och jag måste få tid att sätta mig in i uppdraget ordentligt. Det andra är att det långsiktigt inte är bra med två kusiner som sitter som vd och ordförande. Jag tycker det blir bra så här även för SEB som får ett snabbt besked om vad som gäller.

Vad han inte säger är att hans egen roll i Wallenbergsfären minskat i betydelse. Han lämnar som styrelseledamot i Investor, något som är svårt att förstå med tanke på Investors tradition att låta ordförande i portföljbolagen sitta i styrelsen.
SEB är numera Investors största enskilda innehav.

Svag i stiftelserna
Marcus Wallenberg spelar dessutom en svag roll i stiftelserna. Peter Wallenberg är ordförande och Peter Jr, ”Poker”, den yngre av de två sönerna, utsågs i höstas överraskande till vice ordförande.

– Blodsband är tjockare än vatten och även tjockare än kusinrelationer, säger en initierad källa som beklagar utvecklingen.

För släktbalansens skull hade det naturliga varit att låta Marcus Wallenberg ha vice ordförandeposten i väntan på att åldermannen ska kliva åt sidan. Att Marcus Wallenberg på sikt, i enlighet med spekulationerna, tar över ordförandeklubban i Stora Enso ändrar inte på det.

Det är Marcus som bland kusinerna hyst det största intresset för svensk forskning, och Wallenbergstiftelserna är Sveriges största forskningsdonatorer. Som före detta vd i Investor är han dessutom direkt lämpad för posten som ordförande i stiftelserna, alternativt Investor.

Wallenbergsfärens framgångar har vilat på dess förmåga att locka till sig bra medarbetare. Frågan om vilka som framöver ska bli lojala till Jacob och Marcus byts nu i stället ut mot frågan om vilka som kommer bli lojala till Jacob och Poker.

En titt i Investors styrelse visar att iakttagelsen är berättigad. Årets styrelse krympte när både Claes Dahlbäck och förre Gatt-chefen Peter Sutherland lämnade. Sutherland lämnar dessutom ett hål efter sig där han legitimerade Wallenbergsfären som ägare på den internationella arenan.

Nästa år blir Anders Scharp 72 år gammal och Björn Svedberg tvingas sannolikt dra ner på aktiviteten av hälsoskäl. Stalltipset för nästa år blir därför att Poker går in i styrelsen. Men det måste till fler spännande namn för att rättfärdiga stiftelserna som ägare med Jacob Wallenberg-grenen som överhuvud i nästa generation.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.