Plikten framför allt

Scanias luttrade aktieägare kan snart bevittna nästa steg i den nu mångåriga följetongen om vem som ska ha makten över Södertäljes största industriföretag, tyskarna eller vd Leif Östling.

Med beskedet om att Porsche kan vara på väg att lägga ett bud på den svenska lastbilstillverkaren kan det vara på sin plats att upprepa att begreppet budpliktsbud i allt väsentligt ska tolkas med betoning på delordet plikt. Att både för- och efterleden utgörs av det mer generöst klingande ordet ”bud” kan aktieägarna i det här sammanhanget lämna utan avseende.

Nej. I aktieägarsammanhang är det med förre kungen Gustav VI Adolfs ord Plikten framför allt som gäller.

Plikten i det här Scaniafallet är som i andra liknande fall på senare tid, bland annat Kalmarbaserade CA Fastigheters motsvarighet på Scribona och Bure Equitys budpliktsbud på AcadeMedia, tilltaget att lägga ett bud som inte motsvarar värdet på bolaget.

När plikten att lägga bud präntades ned i lag för snart tre år sedan var tanken annars den bästa. Gemensamma EU-regler skulle garantera att existerande aktieägare ges en möjlighet att lämna bolaget om en ny aktieägare dyker upp ur tomma intet och tar kontroll över bolaget. I Sverige har gränsen för när en ägare anses ha kontroll satts, ganska godtyckligt och mest baserat på historiska traditioner, till 30 procent av det totala röstetalet.

Lagen har som bekant bäring på Porsche, som i dagarna har ökat sitt innehav i Volkswagen till 50,8 procent av rösterna från cirka 43 procent av rösterna. Det ökade ägarinflytandet i VW innebär att Porsche nu indirekt, och enligt egen uppgift högst motvilligt, kontrollerar Scania eftersom Volkswagen sedan tidigare äger en klar majoritet av rösterna i Scania.

Och Porsche kommer därför att lägga ett budpliktsbud.

Men bolaget gör det på snålast möjliga vis och lägger därför budet på lägsta tillåtna nivå.

Nivån på det budpliktsbud Porsche lägger på Scania bestäms av det volymviktade genomsnittpriset under de 20 senaste handelsdagarna. Och eftersom aktien har stigit under den här tiden, bland annat på spekulationer om ett bud från Tyskland, innebär det att budbliktspudet läggs under den aktuella börskursen.

Enligt Financial Times räknar analytiker på Morgan Stanley med att budnivån blir cirka 15 procent under måndagens kursnivåer i Scania-aktierna.

Porsche kan helt lagligt lägga sitt snåla bud och passar samtidigt på att häckla de uppenbarligen till intet förpliktigande budreglerna:

“Porsche poängterar att bolaget inte har något strategiskt intresse i Scania och inte är intresserade av att köpa Scania-aktier”, skriver Porsche i måndagskvällens pressmeddelande som citeras av Direkt.

Varför aktiemarknaden ska ha ett regelsystem som aktörerna misstror är höljt i dunkel. Särskilt som erfarenheten visar att ett mindre antal aktieägare vid varje budplikt gör ofördelaktiga affärer, av oförstånd eller på grund av missuppfattningar.

Ärligare vore det om budpliktsbuden kunde läggas till exempel som det förmånligaste alternativet av två värderingsmetoder, förslagsvis det mest generösa alternativet av genomsnittspriset under de senaste 20 dagarna och kursen på budpliktsdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.