Chefsekonom: ”Väntad nedgång i PMI för tjänsteindustrin”

Sveriges inköpschefsindex för tjänsteindustrin minskade i september, vilket var väntat enligt Almegas chefsekonom Patrick Joyce.
Chefsekonom: ”Väntad nedgång i PMI för tjänsteindustrin” - patrick-joyce-900
Almegas chefekonom Patrick Joyce. foto: Almega

Tjänsteindexet sjönk till 55,1 i september. Föregående månads utfall var 59,4. Sveriges sammanvägda inköpschefsindex minskade i september och sjönk till 53,5. Föregående månads utfall var 56,9.

”Nedgången i inköpschefsindexet var mycket väntad. Det är tydligt att aktiviteten i hela näringslivet bromsar in under årets sista kvartal och att tjänsteföretagen ser betydligt dystrare på framtiden nu än de gjorde före sommaren”, sägerc

Nedgången förklaras av två anledningar enligt Joyce. Den första är en svalare industrikonjunktur som innebär minde efterfrågan. Den andra är att hög inflation leder till försämrad köpkraft.

”Tjänsteföretagen har fortfarande en god orderstock men orderingången är betydligt svagare än i våras. Den svaga kronan bidrar till att priserna på insatsvaror fortsätter att öka och tjänsteföretagen har svårt att kompensera sig för de ökade kostnaderna”, enligt Joyce.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.