Powell kan inte garantera ’mjuk landning’ i samband med att Fed försöker få ned inflationen

Fed-chefen Jerome Powell har i en intervju sagt att det blir svårt att garantera en ”mjuk landning” av ekonomin i samband med att räntorna höjs för att få ned inflationen.
Federal Reserves Jerome Powell.
Federal Reserves Jerome Powell. Foto: Brendan Smialowski/Pool via AP/TT
Fed möter den högsta inflationen i USA på 40 år efter att ha tidigare trott att den var av övergående karaktär. Det har lett till en ändring av penningpolitiken där man senast höjt räntan med 50 baspunkter, den största enskilda höjningen sedan år 2000.

I intervjun med Marketplace uppgav Powell att det primära målet är att få ned inflationen till 2 procentsmålet. Men att göra detta utan att påverka ekonomin negativt kommer att vara en utmaning, enligt honom.

”Det kommer inte att vara enkelt, ingen här tror att det kommer att vara enkelt. Men vi tror ändå att det finns vägar för oss../../..att nå dit”, sade Powell.

Inflationen i USA uppgick till 8,3% i årstakt i april, något lägre än toppen föregående månad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets