Pressen ökar på Åsbrinks förtroendekommission

Förtroendekommissionens ordförande Erik Åsbrink går allt annat än blygsamt fram. Han fullkomligt skövlar folk längs vägen. Möjligen är det ett tecken på att Åsbrink avser att leverera just en förändring i svenskt näringsliv, kosta vad det kosta vill.

I så fall har pressen på att han ska lyckas leverera något ökat ordentligt.

Det senaste offret blev Förtroendekommissionens egen sekreterare Olle Rossander, före detta chefredaktör på Affärsvärlden.

Sekreterare och styrelse hade skilda ideer kring hur Förtroendekomissionens slutarbete skulle presenteras. Rossander ville ha en läsbar skrift, medan styrelsen tänkt sig ett betänkande av traditionellt snitt. Rossander ville därtill delta flitigt i den pågående debatten. Något som kunde vänta, enligt styrelsen.

Avpoletteringen av Rossander sätter, om något, ökad press på den kodgrupp som ska ta fram en nationell uppförandekod för det svenska näringslivet.

Det är Förtroendekommissionens viktigaste arbete.

Ökat fokus
Målsättningen är att ta fram en svensk motsvarighet till det brittiska Combined Cod och som kan komma att bli en del av börskontraktet.

Gruppen som ska enas består av Claes Dahlbäck, Arne Mårtensson, Lars Erik Forsgårdh, Karin Forseke, Kerstin Hessius, Marianne Nivert, Bengt Rydén, Lars Otterbeck och Eva Halvarsson som är adjungerad från Näringsdepartementet.

Erik Åsbrink själv är ordförande och Per Lekvall från Styrelseakademien sekreterare. Samme Per Lekvall blir nu ny sekreterare i Förtroendekommissionen. Därmed har inte bara kodarbetet flyttas upp ett steg i Förtroendekommissionen, fokuset på dess arbete har ökat ytterligare.

Erik Åsbrink fick under kuppartade metoder kontroll över kodgruppen. Näringslivets Börskommittée, med ordförande Claes Dahlbäck i spetsen, hade själv långt gångna planer på att utveckla en egen kod med stöd från näringslivet.

FI engagerat
Före detta riksbankschefen Urban Bäckström skulle bli ordförande och Rolf Skog, som tidigare skrivit den svenska Aktiebolagslagen, sekreterare. Även Finansinspektionen var engagerad i tankar kring en kod och hade bjudit in olika intressenterna på den svenska marknaden till ett möte i början av september.

Sedan bestämde Åsbrink att allt arbete borde samordnas under ledning av Förtroendekommissionen istället. Team Bäckström & Skog från NBK fick maka på sig. Det gjorde även Finansinspektionen. Liksom Marcus Storch, anlitad som rådgivare till Förtroendekommissionen, och missnöjd med att NBK fick alltför stort inflytande i den nya gemensamma gruppen.

Den senaste avpolleteringen, av Rossander, verkar dock inte fått de inblandade att betvivla vad Förtroendekommissionen och kodgruppen ska komma fram till. Snarare tvärt om.

– Min uppfattning är att vi kommer att få arbeta hårt för att få kodgruppen att fungera. Men jag tänker inte acceptera något annat än ett dokument som får betydelse och leder till förändringar i näringslivet, säger P-O Edin, ledamot i Förtroendekommissionens styrelse.

***

Läs mer om det infekterade kriget kring den svenska uppförandekoden i veckans nummer av Affärsvärlden.

Se länk ovan.nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.