Privatspararna nettoköpte aktier i december

Gjorde 175.000 affärer per dag - en ökning jämfört med december 2018 men minskning jämfört med november.

Privatspararna avslutar 2019 med att nettoköpa aktier och sett över hela året är nettoköpen dubbelt så stora som i fjol. Det säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, i ett pressmeddelande.

Privatspararna gjorde 175.000 affärer per dag i december, enligt en preliminär bedömning från Avanza. Det är en ökning med 21 procent jämfört med samma månad i fjol men en minskning på 7 procent jämfört med november. Köplistan toppas av Ericsson följt av Investor.

“Investmentbolag generellt och Investor i synnerhet, är några av årets mest köpta aktier och här tycker jag spararna tänker helt rätt”, kommenterar Johanna Kull.

Positiv syn hos spararna

Utmärkte sig på köplistan gjorde även mer konjunkturstabila bolag som Telia, Tele2 och Astra Zeneca.

“Överlag märks en positiv börssyn hos spararna, men en viss osäkerhet kring konjunkturen hänger sig kvar. Det syns inte minst i de stora köpen i så kallade defensiva bolag med relativt konjunkturstabil verksamhet. I teleoperatörerna är det sannolikt också den höga direktavkastningen som lockar”, säger Johanna Kull.

Två av årets mest köpta aktier, Nordea och SEB, fanns på månadens säljlista.

“Efter senaste årets kräftgång har bankerna i december stigit mer än index och SEB och Nordea ser nu ut att få en positiv kursutveckling sett till helåret. Spararna verkar dock inte tro på något tydligt trendbrott för bankerna, utan tog tillfället i akt och minskade på innehaven. Med tanke på att spararna bottenfiskat i bankerna hela året, och antalet aktieägare i de fyra storbankerna ökat med över 60 procent sedan årsskiftet, låter det som ett rationellt val”, säger Johanna Kull.

Electrolux in på tredje plats

Det positiva börshumöret fortsatte in i december och ny aktie i köptoppen bland Nordnets kunder är Electrolux, som vinstvarnade under månaden, skriver Nordnet i sin månadsrapport.

Toppade listan över mest köpta aktier i december bland Nordnets kunder i Sverige gjorde dock Swedbank, följt av Investor. Electrolux tog sig in på en tredje plats över månadens mest köpta aktier.

“Beskedet om oväntat höga kostnader i den nordamerikanska verksamheten tyder på fortsatta utmaningar, och det fick aktien att rasa tvåsiffrigt. Spararna tryckte på köpknappen, och antalet sparare som äger Electrolux ökade med 12 procent bara i december”, kommenterar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

“Svolder till sina hjärtan”

Ett annat bolag som vinstvarnade under månaden, SSAB, återfinns dock på säljlistan. På köplistan hos Nordnet i december finns även Svolder och Latour.

“Spararna har verkligen tagit Svolder till sina hjärtan i år, och antalet ägare hos Nordnet har ökat med inte mindre än 70 procent. Jag tycker man kan se Svolder som ett bra alternativ till en småbolagsfond, med lägre förvaltningsavgift och större förmåga att snabbt parera svängningar i bolagen, säger Frida Bratt.

I Latour har antalet ägare ökat med 28 procent sedan årets början. Detta trots att investerarna får betala en premie om 11 procent”, konstaterar Frida Bratt.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här