Problemen har separerats bort
KÖP
Säg nej till Sigge, proklamerade Affärsvärlden när Alfa Laval gick till börsen i maj 2002. Det fanns goda skäl till att nobba företaget med vd Sigge Haraldsson.
Det var ett halvstädat och skuldtyngt bolag som ägarna med Industri Kapital i spetsen satte på börsen. Inte blev det bättre av att det började välla ut asbest ur böckerna bara ett halvår senare.
Förtroendeknäcken fick aktien att rasa under 50-lappen, men de som hade is i magen och såg bortom asbestspöket gjorde ett riktigt klipp. Och det finns flera goda skäl att ta sig en ny titt på Alfa Laval-aktien.
Marknadsledande
Alfa Laval är ett av få riktigt världsledande svenska företag. Grunden är Gustaf de Lavals uppfinning av separatorn på 1880-talet och bolaget är en klassisk svensk industrisaga. I dag är Alfa Laval marknadsledande inom de flesta av sina områden och säljer separatorer, värmeväxlare, pumpar och ventiler i 100 länder världen över. Kunderna finns i industrin, i energi-, mejeri- och livsmedelsbranscherna.
Kommande vinstlyft
Alfa Laval är nu i betydligt bättre skick än när det kom till börsen. Vd Sigge Haraldsson har drivit ett besparingsprogram under det managementfloskelklingande namnet “Beyond Expectations”, vilket pressat kostnaderna med 850 miljoner.
Alfa Lavals rörelse är stabil och genererar rikliga kassaflöden. Bara under förra året uppgick det till 1,6 miljarder kronor, varav 630 miljoner det fjärde kvartalet. Skulderna har bantats ordentligt, skuldsättningsgraden, nettoskulden i förhållande till eget kapital, är nu komfortabla 0,5 mot tidigare 1,2. Det bidrog till att styrelsen dubblade utdelningen från 2 till 4 kronor per aktie.
Alfa Laval har haft en ganska svag volymutveckling de senaste åren, i fjol ökade omsättningen med 3,6 procent, exklusive växelkurseffekter. Men nu ser det ut att ha vänt. Under fjärde kvartalet steg orderingången med hela 16 procent. I flera av Alfa Lavals viktigaste segment har kunderna vaknat till liv.
Bolaget har som mål att växa 5 procent om året, varav 3 procent organiskt och 2 procent genom förvärv. I fjol köpte dock Alfa Laval företag som ökar omsättningen med 5 procent och de starka finanserna talar för att tvåprocentsmålet kommer att revideras upp. Den stora bördan för Alfa Laval är dollarn.
Under förra året sänkte dollarförsvagningen rörelseresultatet med 273 miljoner, och stärks inte dollarn blir det i samma härad i år.
Värderingen
Samtidigt som dollarn pressar Alfa Laval så kommer bolagets marginaler att klättra lite i takt med att volymerna stiger. Även med en svag dollar bör Alfa Laval kunna växa med cirka 5 procent i år och lyfta vinsten något.
Exklusive goodwill ger det ett p/e-tal på runt 11 i år, det är inte dyrt. Även i förhållande till kassaflödena ser aktien attraktiv ut. Mycket talar för att utdelningen troligtvis höjs ännu mer nästa år, vilket ger stabilitet mot stora kursfall.
För den som tror att dollarn stärks under året är Alfa Laval ett riktigt bra köp. Bland dem som köpt aktien på sistone finns finansmannen Fredrik Lundberg.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.