Qviberg om Volvo-avhoppet: ”De har väl en plan”

Bilia-aktien faller brant efter att Volvo Cars har sagt upp återförsäljaravtalet med bilkedjan. "Alla vill göra som Tesla", säger storägaren och styrelseordföranden Mats Qviberg.
Mats Qviberg. Foto: Tobias Ohls

Öresund-ägda Bilia rasar drygt 25% på nyheten om att Volvo Cars säger upp återförsäljaravtalet med bilkedjan. Affärsvärlden når en dämpad och ovanligt förtegen Mats Qviberg på tisdagsförmiddagen.

”Jag vill inte ge någon kommentar. Jag är inte den som ska sätta priser på aktier. Men det vi vet är att aktiemarknaden avskyr osäkerhet, så vi får lösa det här problemet nu.”

Öresund och Bilia kommer arbeta ihop för att lösa det här?

”Nu lägger du orden i munnen på mig. Jag vill inte ge någon kommentar.”

Gårdagens nyhet röner stort intresse bland analytiker och investerare i alla fall. Jag ringde in till telefonkonferensen som nummer 180.

”180?! Då borde 80 vara från Volvo då. De är ju väldigt känsliga för vad Per säger.”

Hur har din dialog med Per (Avander, VD reds. anm) varit under den här tiden? Vad tycker du om hans insats?

”Vi har talats vid varje dag, igår hördes vi hela dagen. Han är duktig tycker jag.”

Per sa på konferensen att han är förvånad. Kom Volvos avhopp som en chock även för dig?

”Ja, bilbranschen är genuint osäker. Tesla har ju halva börsvärdet för bilbolagen i världen, så då vill ju alla göra som Tesla och sälja bilarna direkt. Men skillnaden mellan Tesla och Volvo är att Tesla-köpare är early adopters medan Volvo-ägarna är lite annorlunda. Det tror jag i alla fall.”

Borde ni inte anat vartåt det barkade när Volvo köpte Upplands Motor i höstas?

”Ja, det var ett märkligt förvärv… Men de har väl en plan, sedan får man se om den funkar! Jag kan inte spekulera i hur Volvo tänker, du får ringa dem och fråga.”