Räddare i nöden

Sju bostadsutvecklare har totalt tappat halva sin försäljning. Nu får banker och obligationsinnehavare ge efter för att hålla liv i bolagen.

Det är inte bara ungdomar som slås ut från bostadsmarknaden, det gör även de bostadsbolag som de senaste åren försökt utveckla den. Flera av dem är själva i djup kris. Hela fyra av nio börsnoterade bostadsutvecklare riskerar att inte överleva året. Värst ute är Prime Living, som haft fokus på just ungdomsboende. De ska nu akutopereras, bland annat i form av respit från obligationsinnehavarna, för att överleva mars månad. Misslyckas operationen väntas betalningsinställelse nästa vecka.

Aktiemarknadens dom mot de fyra bostadsutvecklarna Prime Living, Oscar Properties, SSM Holding och Tobin har varit hård. För Prime Living har kursen i år rasat 58 procent till 2,55 per aktie (alla kurser per 1 mars), vilket betyder att marknaden värderar varje krona av bolagets eget kapital till bara 19 öre. För Oscar Properties är kursfallet på 17 procent, så att varje krona i eget kapital värderas till 36 öre. Motsvarande siffra för SSM och Tobin är 50 öre.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets