Railcare ökar omsättning under första kvartalet

Järnvägsbolaget Railcare redovisar ökande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten var något bättre än fjolåret.
Järnväg, järnvägsstation
Carl-Olof Zimmerman/ TT
Omsättningen steg 7,2% till 95,3 miljoner kronor (88,9).

Rörelseresultatet blev 8,8 miljoner kronor (8,7), med en rörelsemarginal på 9,2% (9,8).

Resultatet efter skatt blev 6,0 miljoner kronor (6,2), och per aktie 0,25 kronor (0,26).

Det var en tudelad utveckling under perioden. Volymerna inom transportverksamheten och Entreprenad Utland kom att minska, samtidigt som de steg inom entreprenadverksamheten i Sverige och Maskin & Teknik.

Att transportverksamheten haft lägre volymer beror bland annat på att ett kontrakt med statliga LKAB gått ut vid årsskiftet. Bolaget fick dock till ett nytt avtal i början av april som gäller från och med april till december i år.

När det kommer till entreprenad Utland har volymerna gått ned bland annat på grund av att beläggningen i den brittiska entreprenadverksamheten varit lägre än samma period ifjol. Detta beror på att färre kontrakt avropats av kund. Därutöver har Railcares danska verksamhet upphört i samband med den koncerninterna försäljningen av dess tillgångar till Railcare Machine.

När det kommer till Ukrainakrigets påverkan ser bolaget ingen direkt påverkan i nuläget. Det påpekas dock att det är svårt att förutse de långsiktiga konsekvenserna från kriget på verksamheten.

Railcare, Mkr Q1-2022 Q1-2021 Förändring
Nettoomsättning 95,3 88,9 7,2%
Rörelseresultat 8,8 8,7 1,1%
Rörelsemarginal 9,2% 9,8%
Nettoresultat 6,0 6,2 -3,2%
Resultat per aktie, kronor 0,25 0,26 -3,8%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.