”Ranplan till First North”

Ipo-fönstret är åter öppet och ur börskranen flödar framför allt en strid ström av småbolag. Golvets vänner gnuggar bonushänderna hela vägen till champagneglaset.

I småbolagsvärlden är teknikinvesteraren och tidigare telekomanalytikern Per Lindberg på nytt aktuell med ett noteringsprojekt. Det handlar om brittiska Ranplan Wireless, vars programvara för mobilnät­optimering är på väg in på First North.

– Att Lindberg satt sig i styrelsen och tar betalt för att garantera halva noteringen är intressant. Därtill tickar bolagets partnerstrategi samt patentskydd av många boxar, och vägen till lönsamhet är lätt att se med fortsatt skala. Noteringspriset, på runt 200 miljoner kronor eller sex gånger senaste kvartalets försäljning, innebär att de i praktiken behöver nå halvvägs till sina egna femårsmål. Justerat för risken skulle jag dock ändå inta en vänta-och-se-position och avvakta med köp tills den generella iot-hajpen svalnat lite, säger en solig morgonrunda på Ullna.

Telias eventuella köp av Bonnier Broadcasting är förstås på vännernas läppar.

– Superkul. Äntligen, kluckade en fredagsminglare på Djurgårdsbrunns värdshus.

Men ett glas Laurent Miguel på samma ställe var mer skeptisk.

– Det är en tuff utmaning Dennelind antar. Det krävs hårda nypor och beslutsamhet för att få fram synergierna. Han har mycket att bevisa innan aktiemarknaden värderar upp den affären. Jämför Telias avkastning med Tele 2 de senaste åren så ser man hur taskig performance Telia haft. Bolaget är fast i sitt gamla monopoltänk.

Ett annat bolag som haft en tråkig utveckling på börsen är fönstertillverkaren Inwido. Fråg­an är hur länge styrelsens tålamod räcker.

– Sverige-Norge-verksamheten har problem. Förra året bytte Jeppsson chef, men om han inte får ordning på verksamheten illa kvickt står Jeppssons eget huvud på spel. Ägandet är spretigt, det talar till hans fördel, men han har suttit i många år, och ordföranden Georg Brunstam är ingen som tittar på medan bolag går ner i källaren, säger en soldyrkare som tillbringat helgen på en nyinvigd skärgårdsbrygga utanför Vaxholm.

Skadeglädjen är den enda sanna glädjen. Det vet vännerna.

– JP Morgan fick inte många kronor när Izettle såldes till Paypal. För dem hade en notering varit hästlängder bättre, säger en torsdagsfrukost på Riche.

Byggföretaget NCC har haft motvind sedan vinstvarningen i mitten av december med ett kursfall på nära 10 procent, oräknat den hastiga tillfälliga uppgången i måndags morse.

En sparkad vd och en de facto-strejk gentemot uppdragsgivaren Trafikverket i Sollentuna, där Förbifart-bygget helt har avstannat, bäddar för nya nedskrivningar inom NCC, säger en sju-lagers-vaxad Ferrari 458 Speciale om platsen som med tio körfält i vardera riktningen är tänkt att bli Sveriges bredaste väg.

– Ingen lösning tycks vara i sikte. Förhandlingarna mellan NCC och Trafikverket har helt upphört.

I förlängningen väntar förseningsavgifter och nedskrivningsbehov för nye NCC-chefen på mellan 150 och 600 miljoner kronor.

Behöver vi tillägga att lyxbilen gått ordentligt kort i aktien.

Läkemedelsforskaren Camurus från Lund följer instruktionsboken när det gäller att lyfta aktien – som rasade med över 30 procent i vintras.

– Det surras om att bolagets medicin, som fått nej av jänkarna på läkemedelsverket FDA för snart ett halvår sedan, nu är på väg att lyckas. I måndags kom ett pressmeddelande som inte avslöjade några nyheter. I tisdags face-to-face-möten med analytiker och journalister, säger ett nypå­ställd Ferrari LaFerrari.

– Många skulle ha lagt sig ned och dött efter den första smällen, säger mittmotormonstret som tankat ordentligt med Camurus-aktier inför det nya beskedet som väntas i slutet av sommaren.

Klirr!

Vad var det de sa?

Kaffekoppen: I januari i år berättade en kopp svart kaffe på Strandvägen 1 att Telia förde förhandlingar med Bonnier Broadcasting. Kaffekoppen berättade även att Telia har siktet inställt på innehållsaffärer och att 2018 kommer att bjuda på flera sådana.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF