Ränteexperten: Inflationsförväntningarna mer osäkra än vanligt

Inflationssiffrorna för april väntas ha stigit i linje med Riksbankens prognos. Det finns dock en större osäkerhet vad gäller siffrorna än tidigare, enligt SEB-ekonomen Olle Holmgren.
Ränteexperten: Inflationsförväntningarna mer osäkra än vanligt - holmgren-danin-700_binary_6958460.jpg

Olle Holmgren, ränteexpert på SEB, tror att Inflationssiffrorna kommer att stiga och ligga på 2,1, vilket ligger nära Riksbankens prognos. Bakom den förnyade uppgången i inflationstakten ligger högre energipriser och högre priser på resor, delvis till följd av den sena påsken i år.

Högre energipriser och svag växelkurs gör att inflationen ligger kvar lite över två procent de närmaste månaderna och att den dessutom blir lite högre än Riksbankens prognos, menar seniorekonom Olle Holmgren. De senaste årens kronförsvagning bedöms som mest öka inflationstakten med 0.7-0.8 procentenheter. Både växelkursens och energiprisernas inverkan på inflationen är dock tillfälliga och Olle Holmgren menar att inflationen bedöms falla tillbaka i slutet av året eller i början av nästa år.

– Konsekvenserna av en högre KPIF är att Riksbanken håller fast vid att höja räntan i slutet av året eller i början av nästa år. Men eftersom vi också tror att inflationstrycket kommer att se lägre ut än vad Riksbanken tror mot slutet av året, så kommer man vilja skjuta på att höja räntan en gång till, säger han till Affärsvärlden. 

Cathrine Danin, seniorekonom på Swedbank, tror att inflationssiffran i april kommer att ligga runt 2 procent och sedan avta de närmaste månaderna. Men från och med oktober räknar hon med att de stiger igen, och nära slutet av året bedöms siffrorna att ligga nära inflationsmålen.

– Här är det viktigt att tänka på baseffekterna. Ett exempel är att vi hade en annan oljeprisnivå i fjol som nu faller ut.

Enligt Olle Holmgren är risken för att inflationssiffran avviker från vad man har tänkt sig är lite större än vanligt.

– Snitt-avvikelsen på en månadsprognos prognos ligger på cirka en tiondel och en stor avvikelser är tre tiondelar. Om man tittar på de sista tio åren så har inflationen avvikit med tre tiondelar i april två gånger, i bägge fallen på nedsidan, säger han.

– Osäkerhet om hur påsken påverkat priserna på resor gör att förväntningarna om denna månadssiffra är lite mer osäkra än vanligt, säger Olle Holmgren.

Cathrine Danin tror att om siffran i april avviker från prognos så blir den lägre än väntat.

– Det är en lättnad för Riksbanken att se KPIF stiga. Deras mål är ju att det ska ligga runt 2, och då är det ju inte bra om inflationstakten faller ytterligare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.