Räntorna vänder upp i USA
Investerare tog fasta på att privatkonsumtionen sjönk för sjätte månaden i rad i december, och trots en oväntad uppgång i ISM-index i januari var det ändå tolfte månaden i rad som indexet antydde en sjunkande industriponjunktur.
Samtidigt talade marknadsaktörer om något av ett lättnadsrally på räntemarknaden efter att förra veckans omfattande emissionsvolymer trots allt kunde sväljas av marknaden.
Federal Reserves kvartalsvisa bankundersökning visade att kreditförhållandena i USA är fortsatt strama, men jämfört med i den förra undersökningen i oktober har andelen banker som rapporterar fortsatt åtstramning sjunkit något. Efterfrågan på krediter fortsatte samtidigt att försvagas bland såväl hushåll som företag.
Efter uppgångar i flera globala inköpschefsindex för industrin i januari konstaterar JP Morgans ekonomer att deras globala industri-PMI-index överraskande steg med 1,2 enheter i januari, till största delen med stöd av stigande orderindex. Beträffande regionerna så var det USA som var det främsta dragloket, men lyft kom också från tillväxtekonomierna i Sydostasien.
“Januari-PMI erbjuder en försiktig bekräftelse på vår bedömning om att de globala företagsundersökningarna kommer att stabiliseras detta kvartal. Men med detta sagt är det viktigt att vad det betyder om PMI hittar en botten… Global BNP sjönk uppskattningsvis 5 procent uppräknat i årstakt under fjärde kvartalet, tyngd av ett 20-procentigt fall i industriproduktionen. En utplaning i PMI skulle antyda att en liknande nedgångstakt i BNP och industriproduktion pågår detta kvartal”, skrev JP Morgan-ekonomen David Hensley i ett kundbrev.
Han tillägger att den viktigaste frågan nu är om delindex för nya order kan fortsätta att lyfta PMI-index framöver, det skulle ge utrymme för företagen att fortsätta att trimma lagren vilket skulle kunna lägga grund för en ökad produktion fram emot mitten av 2009.
USA-räntorna vände svagt uppåt i Asien på tisdagen i spåren på att stimulansåtgärder i Australien och besked från Bank of Japan om att de ska återuppta sina köp av aktier från finansinstituten. Samtidigt återkom utbudsoron till marknaden inför att finansdepartementet ska ge detaljer om upplåningen under kommande kvartalet på onsdagen.
På måndagen meddelade departementet att det planerar att låna upp totalt 493 miljarder dollar via statspapper under perioden januari-mars, vilket är 125 miljarder dollar högre än i det förra estimatet.
Japanska statsobligationsräntor steg något efter Bank of Japans besked om aktieköp. Samtidigt blev efterfrågan på tisdagens emission av tioårsobligationer svalare än i tidigare emissioner till följd av spekulationer om ökat utbud framöver när regeringen ska finansiera sina stimulansprogram.
Australiens regering meddelade på tisdagen att man kommer att fördubbla ett tidigare annonserat stimulanspaket, nu ska 42 miljarder australiendollar spenderas på bidrag och infrastruktursatsningar i en fyraårsplan för att motverka de negativa effekterna av den globala finanskrisen.
Centralbankschefen Glenn Stevens uppgav senare att Bankens ledning tagit de nya stimulansåtgärderna i beaktande, men banken valde ändå att sänka styrräntan med väntade 100 punkter, till 3,25 procent på tisdagen.
“Kombinationen av expansiv penningpolitik och finanspolitik som nu är på plats kommer att hjälpa skydda den australiska ekonomin från de negativa krafter som kommer från omvärlden”, sade Glenn Stevens i ett uttalande.
De kombinerade ekonomiska stimulansåtgärderna hjälpte till att lyfta Australiendollarn på tisdagen, men aussiedollarn fick också stöd av att riskklimatet förbättrades något i spåren på Bank of Japans aktieköpsprogram.
Bank of Japans åtgärder bidrog också till att pressa ned den japanska yenen mot dollarn och euron, efter en förstärkning i USA på måndagskvällen, men den japanska valutan tog tillbaka delar av nedgången när Tokyo-börsen vände ner efter ett kort rally i spåren på BOJ-beskedet.
Kronan försvagades i USA på måndagskvällen, euron handlades till drygt 10:76 som högst, men kronan återhämtade större delen av nedgången i den asiatiska handeln på tisdagen.
Tisdagens makroagenda innehåller bland annat tysk detaljhandelsstatistik för december, klockan 8.00, som väntas visa en ökning med 0,5 procent jämfört med i november, enligt Bloomberg News enkät. Klockan 11.00 kommer PPI-statistik för euroområdet i december, som väntas visa en nedgång med 1,2 procent jämfört med i november.
Från USA kommer en rapport om kontrakterade husköp i december, klockan 16.00, som väntas visa en oförändrad takt jämfört med i november.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.