Råoljan vid 40 dollar per fat

Råoljepriset faller tillbaka på måndagen och balanserar på 40-dollarsstrecket.

På råvarumarknaden har oljan noterat liten ändring på morgonen. Marknaden uppges känna oro inför möjligheterna att stimulanspaketet i USA kommer att leda till en snabb återhämtning i den globala efterfrågan på energi.

På basmetallmarknaden är det däremot uppåt över hela linjen, med som mest 3,5 procent för nickel. Förhoppningar knutna till stimulanspaket, världen över, uppges bidra till utvecklingen.

Klockan 8.22 var råolja med leverans i mars 13 cent ner till 40:04 dollar per fat i den elektroniska handeln på Nymex. Brentoljan noterades samtidigt till 46:12 dollar per fat i London, motsvarande en nedgång på 9 cent.

På fredagen sjönk oljepriset ned efter att det presenterats dystrare arbetsmarknadssiffror än väntat för USA i januari. Marknaden oroas för ytterligare minskning av energikonsumtionen. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA minskade med nästan 600.000 personer i januari. Arbetslösheten ökade samtidigt från 7,2 procent till 7,6 procent.

Runt klockan 19 på fredagen avancerade priset på WTI-oljan tillfälligt för att sedan falla tillbaka till minus. Eventuellt var det en reaktion på ett uttalande av Opecs ordförande Jose Maria Botelho de Vasconcelos som beskrev att Opec är angelägna att återställa balansen på marknaden.

“Opec är beslutet att spela sin roll att återställa balansen på marknaden. Opec upprepar sin vilja att fatta vilka beslut som än krävs, under den kommande ministerkonferensen i mars”, sade Jose Maria Botelho de Vasconcelos.

Vid golvhandelns stängning på New York Mercantile Exchange på fredagen låg priset på WTI-olja med leverans i mars på 40:33 dollar per fat, motsvarande en nedgång med 0:84 dollar jämfört med torsdagen. Brentoljan, som handlas i London, kostade 46:40 dollar per fat, motsvarande en nedgång på 0:06 dollar.

På måndagen ställs marknadens förhoppningar till ett smärtfritt godkännande av stimulanspaketet i USA under veckan. Presidentens ekonomiska rådgivare Larry Summers hävdar att det nu råder enighet om mer än 90 procent av paketets innehåll. Voteringar i kongressen är planerade under måndag och tisdag.

“Ett stimulanspaket skulle uppenbarligen nå en lång väg mot förbättrade efterfrågeutsikter. Men dessa saker tar lång tid att filtrera igenom. Även om sentimentet kan förbättras från blotta beskedet, så har vi fortfarande lager som stiger”, säger Toby Hassall, analytiker på Commodity Warrants Australia, till Bloomberg News.

Råoljelagren i USA har stigit under 17 av de gångna 19 veckorna. Lagren är nu 15 procent högre än femårsgenomsnittet för motsvarande period, enligt USA:s energidepartement.

På basmetallmarknaden finns det på måndagen uppgifter om att Kina, som är världens största kopparkonsument och enligt tidigare uppgifter kan vara eller är på väg att köpa så mycket som 25.000 ton i månaden, kan komma att senarelägga förhandlingar om kopparinköp efter att priset stigit.

Uppgifter om att statliga kinesiska State Reserve Bureau har varit på väg att köpa lager av metallen har, jämte förhoppningar kring planerna stimulansåtgärder världen över, varit en bidragande faktor till kopparprisuppgången på senare tid. Att några inköp faktiskt skett har inte entydigt slagits fast.

Koppar med leverans om tre månader visar på måndagens morgon en uppgång med 1,6 procent till 3.596 dollar per ton. Zink med samma leveranstid visar en större rörelse upp med 2,1 procent till 1.210 dollar per ton.

“Sentimentet förbättras och investerare bli lite mer hoppfulla i sina prognoser för de kommande månaderna”, sade Wang Zheng, handlare på Everbright Futures, till Bloomberg tidigt på måndagen.

Nickel med leverans om tre månader noterades på morgonen mest upp av industrimetallerna, med 3,5 procent till 11.905 dollar per ton.

Bly, med samma leveranstid, noterades upp med 0,8 procent till 1.195 dollar per ton.

Aluminium, också med leverans om tre månader noterades upp med 0,5 procent till 1.475 dollar per ton, den minsta rörelsen bland industrimetallerna.

På ädelmetallmarknaden är det på måndagens morgon ner, med undantag för palladium som är något upp. Guld med omedelbar leverans visar en nedgång med 1 procent till 902:58 dollar per uns.

Marknadstemperaturen ca klockan 8.22

————————————

Olja, Nymex 1st Month Future -0:13 USD 40:04 USD

Olja, ICE Brent 1st Month Future -0:09 USD 46:12 USD

Aluminiumtermin, LME 3 mån 7 USD 1.475 USD

Koppartermin, LME 3 mån 56 USD 3.596 USD

Blytermin LME 3 mån 10 USD 1.195 USD

Zinktermin, LME 3 mån 25 USD 1.210 USD

Nickeltermin, LME 3 mån 400 USD 11.905 USD

Guld, spot -8:93 USD 902:58 USD

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB