Rapport: 25% av alla årets riskkapital har gått till klimatteknik

Globalt har över 50 000 miljarder amerikanska dollar investerats i kilmatteknik i år, visar en färsk rapport från PwC. Det är en fjärde del av allt riskkapital.
Rapport: 25% av alla årets riskkapital har gått till klimatteknik -
Solenergi är underfinansierat, enligt en ny rapport från PwC. På bild syns solpaneler längs en motorväg mellan Casablanca och Marrakech i Marocko. Foto: AP/Mosaab Elshamy

Riskkapitalbranschen ser potential inom klimatteknikindustrin. Hittills i år har drygt en fjärdedel av alla riskkapitalinvesteringar globalt sett gått till bolag som sysslar med klimatteknik – en summa på över 50 000 miljarder amerikanska dollar, enligt den färska rapporten State of Climate Tech 2022 av PwC.

Det är framförallt venture capital-fonderna som driver på investeringarna, då främst inom startup-bolag som fokuserar på klimatteknik. Enligt rapporten är det även ett ökat fokus på teknik som möjliggör utsläppsminskningar i form av infångning och lagring av koldioxid.

”Vi har tittat på de sektorer som står för 85% av utsläppen och jämfört med startup-bolag som har lösningar för den sortens utmaningar. Förra året fick de här startup-bolagen 39% av de totala investeringarna inom klimatteknik. Nu i år har den här andelen glädjande nog ökat till 52%,” säger David Ringmar, ansvarig för ESG-rådgivning inom PwC Sverige, i ett pressmeddelande.

ESG vågen håller i sig

En av förklaringarna kan vara att fler och fler riskkapitalbolag tvingas leta grönare investeringar då pensions- och försäkringsbolag, som ofta går in med pengar när nya fonder tar in pengar, ställer högre krav på ESG-investeringar.

Samtidigt pekar rapporten ut underfinansierade områden. Framförallt är det teknik för minskning av matsvinn och solenergi som är underfinansierade.

Enligt rapporten planerar åtta av tio investerare att utöka sina investeringar inom ESG de kommande två åren, trots den rådande marknadsoron kring inflation, räntehöjningar och det pågående ryska anfallskriget mot Ukraina.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder