Raset före lavinen?
Klockan 14.00 var OMXS30 4,2 procent lägre till noteringen 648,5. Omsättningen uppgick till 5,5 miljarder kronor.
Senaten röstade under natten ned räddningsplanen för den amerikanska fordonsindustrin. Det tyngsta hindret rapporteras ha gällt republikanska krav om att bilarbetarna i Detroit skulle acceptera samma lönenivåer som bilarbetarna hos utländska tillverkare i USA. Det finns inga planer på att åter ta förslaget till kongressen förrän efter årsskiftet.
Ärendet skickas nu istället över till regeringen för övervägande om Tarp-programmet eventuellt kan användas för att förhindra en konkurs för GM och Chrysler. Ett annat alternativ är tillskott av pengar från Federal Reserve, något som Fed-chefen Ben Bernanke dock starkt tillbakavisat. Enligt uppskattningar kan det vara tal om veckor för GM och inte mycket längre för Chrysler, GM sägs redan ha anlitat ledande konkursjurister.
De internationella finansmarknaderna har reagerat negativt på beskedet. I Asien föll Nikkei 225 med 5,6 procent. I Europahandeln tappade FTSE 100 3,8 procent och DAX var 4,3 procent ned. Terminerna för de tre ledande USA-indexen handlades runt 4 procent lägre. Mot dollarn noterade yenen tillfälligt den starkaste nivån på 13 år men oro för japanska interventioner på valutamarknaden fick dollarförsvagningen att komma av sig något under morgonen.
Bland förlorarna på Stockholmsbörsen fanns Autoliv som föll med 10,7 procent till 158:50 kronor. Aktien som hade en större nedgång redan under förmiddagen i spåren av senatens besked, tappade ytterligare sedan bolaget justerat sin prognos med anledning av att neddragningarna i fordonsproduktionen under innevarande kvartal har varit betydligt större än väntat.
Autolivs organiska försäljning väntas minska med mer än 25 procent i det fjärde kvartalet och med i genomsnitt nästan 10 procent under helåret 2008. I oktober beräknade Autoliv att den organiska försäljningen skulle minska med 12 programmet under kvartalet och med 6 procent under helåret.
Av övriga aktier som har koppling till den amerikanska bilindustrin sjönk Trelleborg B med 8,0 procent till 44 kronor, SKF B sänktes med 4,2 procent till 68:25 kronor och Haldex tappade 7,3 procent till 24:10 kronor.
Ericsson B backade 6,0 procent till 57:80 kronor och utökade därmed torsdagens fall på 5,6 procent som kom efter att Merrill Lynch sänkt sin rekommendation för aktien till underperform. Konkurrenten Alcatel-Lucent föll med 14 procent i Paris efter att ha meddelat att det spår ett rörelseresultatet exklusive engångskostnader för 2009 kring break-even och att marknaden för telekomutrustning minskar med 8-12 procent under helåret 2009.
Henry Sténson, chef för investerarrelationer på Ericsson, säger dock till Nyhetsbyrån Direkt att underlaget för Alcatel-Lucents och Nokia Siemens prognoser skiljer sig markant från Ericssons marknad. Dessutom spelar skillnaden i valutor en materiell roll.
SEB A backade 5,4 procent till 57:25 kronor, den tyska tidningen Handelsblatt har skrivit att banken sonderar möjligheterna att hitta en köpare till bankens tyska privatkundsverksamhet. Enligt tidningen skulle SEB frigöra ett par miljarder kronor vid en eventuell försäljning av verksamheten.
“Privatsidan är extremt olönsam med dåliga marknadspositioner och dåliga kundrelationer. Det är ingen som skulle sakna den, men det är inte alldeles enkelt att sälja just nu. Deutsche Bank och Commerzbank har redan gjort var sitt förvärv och HVB har stora interna problem. Utöver det har sparbankerna svagt kapital”, säger Rodney Alfvén, analyschef på CA Cheuvreux.
Även övriga banksektorn gick svagt med nedgångar för SHB A på 5,2 procent till 132:75 kronor, Nordea backade 5,0 procent till 59 kronor och Swedbank sjönk 3,9 procent till 47:20 kronor. Brittiska HBOS uppgav på morgonen att situationen på marknaden för företagsupplåning fortsatt att försämrats efter november, och att banken måste ta nedskrivningar på 3,3 miljarder pund för årets elva första månader.
En av få aktier som steg var Tanganyika Oil med en uppgång på 5,2 procent till 171:50 kronor sedan en talesman för kinesiska Sinopec, enligt Bloomberg News, sagt att ett klartecken för att köpa bolaget kommer “inom kort”. Budet, om cirka 202 kronor med aktuell kurs för kanadadollarn, har tidigare förlängts till den 19 december i väntan på att den kinesiska regeringen ska ge sitt godkännande för affären.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.