Råttans år på börsen
Först 2020 infaller råttans år, enligt den traditionella kinesiska kalendern. Det finns dock en hel del som talar för att getens år, som snart inleds, kan bli ett mycket bra år för den svenska ”börsråttan” Rottneros. I alla fall på rörelsenivå.
Aktien har nämligen redan börjat prisa in de goda tiderna för massatillverkaren. Under fjolåret steg aktien med nära 90 procent och innevarande år har inletts i samma stil. Från slutet av april i fjol har aktien gått från 2 kronor till 5 kronor.
Investerarnas upphetsning är inte svår att förstå. Den sällsynta kombinationen av höga massapriser och stark dollar innebär att Rottneros två massabruk snabbt förvandlats från problemhärdar till veritabla sedelpressar.
Det behövs inte mycket kalkylering för att inse att Rottneros kan tjäna riktigt bra med pengar i år. Uppåt 2 kronor per aktie är inte omöjligt. Vid kurs 5 kronor innebär det låga ensiffriga p/e-tal – något som givetvis får det att vattnas i munnen på värdeinvesterare. En historisk tillbakablick kan dock verka tillnyktrande.
Under de senaste 20 åren har Rottneros haft två riktiga kanonår, 1995 respektive 2000. Båda dessa år steg rörelsemarginalen hastigt till cirka 27 procent. Men redan åren efter var det slut på det roliga. År 2001 var marginalen nere i dryga 7 procent och 1996 blev det till och med förlust efter ett dramatiskt ras för massapriset.
Kännetecknande för dessa toppar är att aktien steg kraftigt året innan det rörelsemässiga rekordåret och därefter inledde i samma stil under början av rekordåret. Men rekordåret slutade med en lägre aktiekurs. Rottneros avslutade 1995 på p/e 2 gånger det årets vinst. År 2000 avslutades på p/e 2,5.
Rottneros svängiga historik har många likheter med exempelvis sågverk och rederier, branscher där den långsiktiga avkastningen ofta pendlar mellan dålig och miserabel, men där korta perioder kan bjuda på spektakulär utveckling. Ta sågverken före finanskrisen, till exempel.
Kombinationen billigt timmer, tack vare orkanerna Gudrun och Per, samt byggfest mest överallt innebar kraftigt stigande priser på sågade trävaror vilket gjorde att börsnoterade Bergs Timber ökade rörelsevinsten från 12 miljoner till 149 miljoner på två år. Rekordvinsten 2006/2007 satte investerarna som högst ett p/e-tal på cirka 6. Utvecklingen därefter har varit usel.
För att det långsiktigt ska bli riktigt bra i dessa branscher krävs antingen en konsolidering eller att ledningen, i linje med exempelvis norske redarkungen John Fredriksen, vet när man ska investera och när man ska sälja. Men det är ju som bekant lättare att handla med fartyg än massabruk och sågverk.
Rottneros är i dagsläget en spekulativ aktie som i rätt börsklimat och om massapris respektive dollarkurs består kan fortsätta stiga kraftigt. En kurs uppåt 7–8 kronor är knappast orimligt utifrån hur det sett ut tidigare toppår. Torsdagens bokslut lär också bjuda på uppbygglig läsning. Men samtidigt är det en aktie som snabbt kan tappa stilen.
Optimisterna noterar dock att exempelvis Nordisk Papperstidning i slutet av fjolåret skrev att mycket lite ny massakapacitet tillkommer under 2015, vilket annars skulle kunna öka utbudet och sänka priserna. Positivt är också att Rottneros balansräkning är i finfint skick med nettokassa. Den skeptiske noterar i stället att massapriset börjat tappa momentum den senaste tiden samt att värdeinvesteraren Peter Gyllenhammar börjat ta hem vinsten.
Hans bolag Bronsstädet, som köpt på sig 11 procent av aktierna i Rottneros på nivåer kring 2 kronor under 2012 och 2013, flaggade i slutet av januari ner under 5 procent. Sett utifrån en normaliserad lönsamhet är försäljningarna knappast förvånande.
Upp och ner
Åren före finanskrisen var det en otrolig hausse i sjöfarten. En aktie som rusade var norska torrlastrederiet Golden Ocean. På bara ett drygt år, 2006–2007, steg aktien från 3 kronor till 44 kronor. Nu kostar den 5 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.