Raysearch ökar omsättning och orderingång – resultatet minskade

Medicinteknikbolaget Raysearch ökade orderingången och omsättningen medan resultatet minskade under det fjärde kvartalet. Orderstocken är på rekordnivå.
Raysearch ökar omsättning och orderingång – resultatet minskade - raysearch-affarsvarlden-700_binary_6867255.png
Omsättningen steg 17,6% till 188 miljoner kronor (159,8).

Rörelseresultatet blev -16,8 miljoner kronor (-14,6). Resultatet efter skatt blev -16 miljoner kronor (-14,2). Resultat per aktie hamnade på -0,47 kronor (-0,41).

Orderingången landade på 345 miljoner kronor (239,1), en ökning med 44,3% mot föregående år. Orderstocken var 1 362,9 miljoner kronor (1 169,2) vid slutet av perioden.

Ingen utdelning föreslås (0).

”RaySearchs försäljning har påverkats negativt av pandemin. Därför är det mycket glädjande att orderingången under fjärde kvartalet 2021 ökade med 44% jämfört med motsvarande period 2020. I Asien såg vi en tydlig positiv trend, medan marknadsförutsättningarna i vissa länder i Europa och Nordamerika var fortsatt utmanande”, skriver vd Johan Löf.

Han uppger också att bolaget har börjat att kunna ha fysiska möten.

”Ett exempel är att vi i oktober kunde träffa kunder på den största mässan i vår bransch, ASTRO, som ägde rum i Chicago. Dessutom arrangerade vi två stora kundmöten, ett i Europa och ett i USA, varav det europeiska var helt och hållet virtuellt medan mötet i USA var en hybrid, med kunder såväl på plats som virtuellt. Dessa kundmöten har historiskt varit mycket betydelsefulla för vår försäljning och det var glädjande att se att deltagarantalet var högt och att det fanns ett stort intresse för våra produkter”, uppger han.

Under fjärde kvartalet ökade Raysearch sina kostnader, vilket främst var en följd av ökade marknadsaktiviteter och flytten av huvudkontoret till de nya lokalerna vid Nya Karolinska. Enligt Löf var en stor del av dessa kostnader engångskostnader. Raysearch förväntar sig en kostnadsnivå för helåret 2022 som är i nivå med helåret 2021.

”Under 2022 kommer vi att fortsätta utveckla våra produkter och fokusera på våra kostnader. Samtidigt förväntar vi oss att marknadsförutsättningarna fortsätter att förbättras, dels genom ökad tillgänglighet till befintliga och potentiella kunder, dels genom det ökade behov av effektiv cancerbehandling som kliniker runt om i världen står inför”, uppger Raysearch-chefen.

Han pekar på att orderstocken är på rekordnivå vilket Löf menar är en bra grund att stå på när företaget åter skall skapa tillväxt.

Raysearch, Mkr Q4-2021 Q4-2020 Förändring
Orderingång 345 239,1 44,3%
Nettoomsättning 188 159,8 17,6%
Rörelseresultat -16,8 -14,6
Nettoresultat -16 -14,2
Resultat per aktie, kronor -0,47 -0,41
Utdelning per aktie, kronor 0 0
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.