Recessionsoro sänkteWall Street

New York-börserna föll rejält på sluttampen under stor omsättning efter att ha handlats oroligt under tisdagen. En oväntad negativ händelse som drev på recessionsoron var kvällens besked från telegiganten AT&T att efterfrågan sjunker från privatkunderna.

Sentimentet förmörkas ytterligare av subprimerelaterade problem, däribland negativa uppgifter kring den största av bolånejättarna Countrywide.

Dessutom släpptes statistik som visade att avtalade köp av befintliga hus sjönk mer än vad analytikerna räknat med under november. Även uttalanden från bland annat FED-ledamoten Charles Plosser påverkade stämningen.

Dow Jones index sjönk 1,9 procent till 12.589. På den bredare marknaden noterade S&P 500 index en nedgång på 1,8 procent till 1.390 medan Nasdaq Composite index föll med 2,4 procent till 2,441.

Omsättningen på NYSE uppgår till 4.660 miljoner aktier och på Nasdaq till 2.348 miljoner aktier.

På räntemarknaden var 10-årsräntan ned fem punkter till 3,86 procent och 30-årsräntan sjönk en punkt till 4,32 procent.

Starkt bidragande till att USA-börserna försvagades kraftigt i den sena handeln var att teleoperatören AT&T:s vd Randall Stephenson vid en Citigroup-konferens uppgett att efterfrågan från konsumenter på såväl fast telefoni och bredband försvagats samt att antalet nedstängda kunder på grund av betalningsproblem ökar. AT&T uppger att bolaget inte ser samma svaghet i efterfrågan på företagssidan. AT&T-aktien backade med 4,6 procent och var en de mest handlade aktierna på NYSE.

Branschmässigt hade finansaktier det tufft på tisdagen efter att bolåneinstitutet Countrywide utpekats ha fabricerat dokument relaterade till en utmätning av en bolånekund, enligt uppgifter till New York Times. Lehman Brothers uttalade under dagen att ”nya marknadsrealiteter” fortsatt kommer att hämma Countrywides vinstpotential framöver. Efter ett handelsstopp av aktien gick bolaget ut med dementi av uppgifterna samt underströk att Countrywide inte ansökt om konkursskydd. Uttalandet hjälpte föga då Countrywides aktie tog ytterligare stryk efter att handelsstoppet hävdes och stängde ned med ett praktras på 28,4 procent.

Även obligationsåterförsäkrarna MBIA och Ambac har igen en mycket tung dag efter att Morgan Stanley ytterligare sänkt sina prognoser för bolagen med hänvisning till havererade kreditmarknader och ”spridningseffekter” från Countrywides problem. På börsen rasade MBIA och Ambac ned 20,7 respektive 16,7 procent.

I ett tal på tisdagen sade Charles Plosser, chef för Federal Reserve Bank of Philadelphia, att han förväntar sig att USA kommer att genomgå flera kvartal av en trög tillväxt under 2008 för att därefter övergå till en ihållande expansion över de följande två åren.

Ett annat uttalande om att de amerikanska huspriserna riskerar att falla kraftigt i år och kreditoron kvarstår fälldes av Eric Rosengren, ordförande för Federal Reserves Bank of Boston. Rosengren menar vidare att USA befinner sig i en ovanlig ekonomisk situation.

Den amerikanska bankjätten Citigroup kan tvingas göra nedskrivningar på 16 miljarder dollar i det fjärde kvartalet 2007 och rapportera en högre förlust än vad som tidigare prognostiserats, enligt Merrill Lynch-analytikern Guy Moszkowski. Prognosen för Citigroups förlust ändras till 1,43 dollar per aktie från tidigare 0,73 dollar, i en analys på tisdagen. Moszkowski upprepar rekommendationen neutral för Citigroup. Merill Lynch har även dragit ned prognosen för JP Morgan Chase. JP Morgan förväntas tvingas skriva ned värdet på dess subprimetillgångar med cirka 1,4 miljarder dollar. Citigroupaktien sjönk 4,0 procent och JP Morgan stängde ned lika mycket, 4,0 procent.

Uppgifter om vd-byten var i fokus tidigt under tisdagen. Wall Street Journal skrev att Bear Stearns vd James Cayne ska avgå. Cayne har utstått hård kritik till följd av bankens motgångar från nedgången på lånemarknaden. Han uppges komma att ersättas av bankens ordförande Alan Schwartz. Ett annat bolag som står inför vd-byte är Starbucks. Det är Kaffebolagets styrelseordförande Howard Schultz som kommer ersätta nuvarande vd:n Jim Donald. Schultz uppges vilja minska antalet nya kaféer och stänga ned sådana som går trögt. Bear Stearns-aktien föll 6,7 procent medan Starbucks vd-byte mottogs med en rusning uppåt med hela 8,1 procent.

Husbyggnadsbolaget KB Home, som sagt att dess förlust ökat till 776 miljoner dollar i det senaste kvartalet, efter att ha tagit 514 miljoner dollar i nedskrivningar. KB Home-aktien föll 9,2 procent.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco