Red Valör

Hjälp mot vårtrötthet

Så här får du ditt företag i toppform lagom till bolagsstämmosäsongen.Börjar ditt företag se litet glåmigt ut efter den trista börsvintern? Känns balansräkningen slapp? Stramar resultaträkningen? Visar organisationen rentav symptom på stress när USA-bombningar, www-recessionskurvor och NCC-intriger kommer på tal?

Då är det är dags att försöka komma i form. Företag behöver, precis som människor, en rejäl uppryckning ibland. Här är alla tips du behöver för att kostymen ska sitta snyggt lagom till bolagsstämman.

Viktkontroll: Handen på hjärtat, blev det kanske litet väl många nyanställda under hösten? Sprack marknadsbudgeten under julhandeln? Det är inte onormalt att kostnaderna drar i väg en smula när dagarna blir korta. Men nu är det dags att göra verklighet av nyårslöftena. Gör en kalkyl och se varifrån kostnadskalorierna kommer. Ofta är staberna boven i dramat. Sådant måste angripas direkt, ty om en koncern tillåts bli för ”stabig” runt midjan hjälper bara fettsugning à la McKinsey. Och sådant kostar. En varning är dock på sin plats. Har företaget redan nettomarginaler i 50-60-procentsklassen, finns det risk för controlleranorexi om man minskar kostnadsintaget ytterligare.

Ansiktslyft: En vältränad koncernkropp i all ära, men är ansiktet utåt trött och glåmigt kan det fördärva hela intrycket. Se ditt företag i spegeln! Vad är problemet? Kanske räcker det med en lättare ansiktslyftning, en ny PR-strategi eller kanske en kapitalmarknadsdag? I värsta fall måste kirurgkniven fram och ett ansiktsbyte göras. Det är ingenting att vara rädd för. Många i IT-branschen har gått igenom denna operation med mycket uppmuntrande resultat.

Stress: Även en koncern kan känna stress. Lämna ditt chefsrum och ställ dig i korridoren. Känner du doften av utbrändhet? (Ta bara inte fel, överhettade kaffebryggare luktar väldigt likt utbrändhet …) Kanske ligger kapacitetsutnyttjandet litet högt, men det är inte säkert att produktiviteten i sig är boven. Bolagets nervsystem består av en autonom del, redovisningssystemet, och en medveten del, som vi kan kalla interninformation. I dag finns väl fungerande terapier för bägge delar. Men om företaget närmar sig väggen finns bara en sak att göra: ta time out och åk på helgkonferens, varför inte till alperna.

Huden: Är ditt bolag vältrimmat, med en elegant ledning och nerverna i god ordning? Jaså, det är det. Men det kanske ändå är dags att öka fräschören en smula. Byt ut de gamla, slokande receptionisterna mot några nya, fräscha från Interflooria! Och varför inte ersätta några av de knarriga gubbarna på mellanchefsnivå med ett par nyutexaminerade handelshögskolekillar med Stimorolhaka och vax i håret? Sådant livar upp mer än man kan tro.

Vårflirten: Självklart behöver också det aldrig så friska och fräscha företaget en vårflirt. Nuförtiden finns oerhört effektiva självförtroendebyggare på finansmarknaden. Corporate finance-rådgivare, kallas de. Men se bara upp så att de inte tar sin uppgift på sådant allvar att äktenskap kommer på tal. Det är aldrig nyttigt att stressa in i en fast relation. Men med den brasklappen i minnet – njut av rådgivningen. Ett bolag känner sig aldrig så vackert och attraktivt som när rådgivarna kastar fram sina ”blå böcker” på konferensbordet.

Till sist ett gott råd på vägen. När du väl bestämt dig för att må bättre, så ha inte för bråttom. Det är ingen idé att börja med allting på en gång. Då blir koncernen bara orolig och förbättringen går i stå. Sätt i stället realistiska delmål och jobba varje dag med att nå dem. Behöver du ytterligare hjälp, maila till Valörs Välmåendebyrå på valeur@afv.se

Väl mött på bolagsstämman!

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.