Red Valör: Du dumma nya värld
IT-konsulterna går på knäna, snillebolagen är borta, operatörerna svälter ihjäl sig och utrustningsleverantörerna är på dekis.
Snacket går. Alla “vet” varför hela skiten sprack. Någon hävdar att det var Birgerssons fel. Andra är ute efter Staël von Holstein, Ulf Dahlsten (vd för Icon, om någon minns det) eller någon av de amerikanska direktörer som tvingas löpa gatlopp på Wall Street.
Men skjut inte på pianisten!
Skälet till att det där med IT inte har blivit vad vi tänkt är att alla de fina uppfinningarna och de nya, smarta tjänsterna löser fel problem.
Ta det här med biobiljettsystem, som bland andra SF och Icon jobbat så hårt med. Du kan numera när som helst gå in på internet och kolla utbudet av filmer och var och när de visas. Det finns massvis med filmklipp, reklamsnuttar och annat godis att ladda ned. Och som grädden på moset går det att beställa biljetterna över nätet.
När du väl kommer till biografen är det bara att dra ett kreditkort genom en biljettautomat, så skrivs de ut, numrerade och allt.
Men det verkliga problemet är de långa popcornköerna. Var finns automaten som tillhandahåller en stor popcorn och två mellanläsk? Ingenstans, såvitt Signaturen vet. Vi får alltså biljetter på en nanosekund, men tvingas köa trettioåtta minuter med dunjackorna på för att erövra det där jämrans snasket!
Internethandeln är ett annat exempel på rätt lösning på fel problem. Även här kan vi få all upptänklig information kring det vi vill köpa. Vi kan läsa några kapitel i den bok vi vill ha, lyssna på andra och slutligen beställa. Via GPS-system och avancerade lagerstatistiksystem får vi exakt besked om var boken befinner sig på vägen från tryckeri till vår brevlåda.
Men gör den nya tekniken leveranstiderna kortade? Nej, trots den fantastiska realtidsinformationen om bokens väg tar det fortfarande tre jäkla veckor innan eländet dunsar ned på tamburmattan. Först ska paketet ligga två veckor på Danzas privatterminal eller på UPS lager i Stockholms förorter.
Flygbiljetter är ett annat område där utvecklingen har skenat i väg från kunderna. För vad tjänar det till att sitta vid datorn hela kvällarna och jämföra tider och priser mellan tusen sinom tusen flygbolag? Grundproblemen – att flygvärdinnorna är snäsiga, maten kass och gaterna fula som stryk – kvarstår ju. Den dag man kan boka glada flygvärdinnor och schysst krubb via nätet, kommer det säkert att bli annat ljud i skällan.
E-demokratin, den så omhuldade, kommer att stupa på exakt samma mekanismer. Det spelar väl ingen roll var och hur man röstar om det fortfarande bara finns skitpolitiker att välja bland?
Bilindustrins utveckling med datorstödd utveckling av i stort sett varje enskild komponent lider av samma problem. Tillverkningen – liksom även bilhandeln – datoriseras och effektiviseras, men slipper vi köerna vid Järva Krog, norr om Stockholm? Nädå, nädå, nädå!
Så här långt kommen i krönikan har du, kära läsare, säkert gjort en annan rätt uppenbar reflexion, nämligen den om medierna. Det är oerhört mycket billigare och enklare att publicera sig i dessa dagar. Ur skribenternas hjärnor, via deras fingrar på tangentborden, flyter texterna sekundsnabbt upp på tryckpressen eller ut på nätet. Men grundproblemet – att större delen av innehållet i medierna numera är helt ointressant – det har vi förstås inte löst än.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.