Red Valör: Fram för fler varningstexter

Sunt förnuft är ute. Varningstexter är inne.

Signaturen har noterat att varningstexterna har kommit för att stanna. Det är numera inte bara cigarettpaket som förses med texter som

får moderna barnböcker att te sig språkligt avancerade. Annonser från fondförvaltare och andra sparinstitut har även de fått sin släng av de förmanande inslagen, och nu höjs röster för fler varningstexter i annons-erna för Teliaaktien. Frågan är bara: Ska vi verkligen stanna där?

Skälet till att varningstexterna sätts ut är ju att konsumenten inte anses förmögen att själv räkna ut hur det förhåller sig med produktens risker. Konsekvensen kräver varningstexter på fler ställen. Media bör föregå med gott exempel och sätta ut Bror Duktig-brasklappar så snart det drar ihop sig till konsumentpåverkan, vilket det ju ständigt gör. Till exempel de som följer nedan:

Intervjuer med politiker: Varning! Denna individ har aldrig haft ett riktigt jobb, men har trots detta bättre betalt än medelsvensken. Han/hon lider av kraftig självöverskattning, svår tidspress och tvingas i regel balansera mellan motstridiga intressen. Detta kan yttra sig i överdrivna löften och/eller tendenser att missuppfatta de mest uppenbara detaljer i omvärlden. Behandlas varsamt och hålles utom räckhåll för barn.

Intervjuer med företagsledare: Varning! Denna individ har alltid slitit hårt och målinriktat för att nå nästa pinnhål. Risken är överhängande att vederbörande alltjämt har ouppfyllda mål i sikte och kan tänkas utnyttja envar i sin närhet för att nå dem. Alla påståenden och handlingar av denna individ bör därför mötas med största skepsis.

Intervjuer med ung IT-företagsledare: Varning! Denna individ har en medial karisma som ansenligt överstiger veder-börandes livserfarenhet. Överkonsumtion av denna sorts uttalanden kan leda antingen till omotiverad upprymdhet eller föraktfullt avståndstagande.

Expert i TV-rutan: Varning! Denna individ är utvald på måfå ur ett taskigt uppdaterat register av en stressad producent utan egen sakkunskap för att kommentera någonting som grannkanalen säkert redan kommenterat med hjälp av en annan låtsasexpert. Merparten av denna experts utsagor kommer att utgöras av självklar-heter, i vissa fall uppblandade med detaljuppgifter som kan visa sig stämma vid faktakontroll.

Kulturdebatt: Varning! Om du inte deltar aktivt i denna debatt kommer du inte att ha en jämrans aning om vad den handlar om. Och även om du är initierad finns en risk att du inte fattar ett smack, eftersom minst hälften av de övriga deltagarna är helt oinsatta i frågan.

Även i andra sammahang kan det vara på sin plats med varningar. Vad sägs till exempel om:

Fondkommissionärsanalys: Varning! Denna produkt har tillkommit under stark tidspress, vilket på ett avgörande sätt begränsar faktakontrollen och andelen originella synpunkter. Slutsatserna dikteras oftare av kommersiell hänsyn än av analy-tikerns egen åsikt i frågan. Vid börsintroduktioner är sanningshalten särskilt låg, speciellt när det gäller s.k. folkaktier.

Sommarkonferens: Varning! Denna aktivitet har tillkommit utan annat syfte än att bevara rådande maktbalans i företaget med hjälp av enfaldiga presentationer, fåniga aktiviteter, sprit, tillfälle till vänsterprassel samt löjliga underhållare. Risken är stor att deltagare slösar bort fjorton-tjugo halvsovande timmar av sitt liv, samtidigt som jobbet hopar sig där hemma.

Charterresa: Varning! Ingenting i detta arrangemang är ens hälften så trevligt som arrangören vill få dig att tro. Den som ändå följer med kommer vid hemkomsten att behöva ytterligare semester, vanligen av samma längd som charterresan. Överhängande risk för magsjuka.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.