RED VALÖR: Lönsamma nyhetstips

Valör går till angrepp mot snusket i ekonomijournalistiken.

Det är klart att jag har problem med annonsförsäljningen. Minakunder har ju kommit på att det är betydligt billigare att köpajournalister än helsidesannonser.Nej, det är ingen svensk chefredaktör som har sagt det. Ordenkom från en rysk kollega i samband med att Valör besökte detlandet för ett antal år sedan.Dessvärre har snusket hunnit hit nu. Valör vill därför riktanågra varningens ord till dig som fortfarande tror att allt detsom står i tidningen är sant.Mediemanipulation är ett av världens äldsta yrken. Men det harvisat sig förvånansvärt användbart även i den nya ekonomin.Den mest oskyldiga formen är förstås när en manipulatör visarsig tillgänglig för intervjuer just när han/hon har någontingatt säga och samtidigt hoppas att journalisten var sjuk den dagkällkritik stod på schemat under grundutbildningen.

En ledande person hos en internationell fondförvaltare låter siginte intervjuas i en dagstidning om sina bästa placeringstips,därför att han känner så varmt för svenska småplacerare. Detförhåller sig snarare tvärtom. Därför ska du inte dra enlättnadens suck när du läser att Febrility Funds tror på svenskaverkstäder. Den som säger så i en tidning är förmodligen på vägur sina positioner i verkstad för att placera i nånting som duinte kommer att kunna läsa om i tidningarna.När en svensk storbanks corporate finance-medarbetare pånyhetsplats presenterar sina bästa argument för att svenskasmåbolagsägare borde köpa ut dem från börsen är det inte hellerav pur omtanke. Det är textreklam, inte expertråd.Men det finns någonting som är mycket värre, och det är denorganiserade manipulationen.Medierådgiveri är nämligen en av rikets snabbast växandebranscher just nu. Skälen är enkla: För det första har manupptäckt att sannolikheten för att du ska tro på den här ochandra redaktionella texter är ungefär fem gånger så stor som attdu ska lita på helsidesannonsen här intill. För det andra harallmänhetens syn på bolag (det som kallas för marknadenssentiment på nysvenska) blivit allt viktigare för värdet påbolagen. För bolag i den så kallade nya ekonomin, som varkenlevererar tjänster eller lönsamhet än, är ett högt förtroende påkapitalmarknaden naturligtvis en livsnödvändighet. Utan en högvärdering har de inte råd att köpa bolag, eftersom de oftastbetalar med egna aktier.

Hur mycket tror du att det stora IT-företaget skulle vara värt omekonomijournalisterna skrivit mer om lönsamheten än om huvudägarensvisioner? En vänlig artikel kan ge hundratals miljoner i högre börsvärde,alltså finns det ganska många miljoner att avsätta för mediehantering iolika former. Och då förstår du också varför mediemanipulationär en av våra snabbast växande branscher.Manipulatörerna är ofta gamla journalister som sadlat om ochägnar tiden mellan golfrundorna åt att skriva nyhetsartiklar omolika företag som erbjuds tidningsredaktionerna – utan vederlageftersom det omskrivna företaget betalar.Det är naturligtvis kostnadseffektivt för tidningen, men ocksåbörjan på en ond cirkel, eftersom annonsingången minskar.Företagen lär sig att marknadsföringspengarna kommer till bättreanvändning när de spenderas på nyhetsartiklar än påkonventionell marknadskrigsföring. Det ger förstås tidningarnaännu sämre resurser att sköta sin granskning, varför frestelsenatt ta in färdigt, välskrivet material utan kostnad ökar. En avValörs gamla vänner, som själv regelbundet får erbjudanden omsådana här artiklar i sin tidning, menar att mycket stora delarav det redaktionella materialet i dagspressen har företagensjälva som källa, särskilt dagar då nyhetstorkan är svår.Det är med andra ord inte bara vårt grannland i väst som bärspår av grannlandet i öst. Se där något för vår näringsministeratt bita i.

BILDTEXT: Näringslivet och ekonomipressen lever i en fruktbar symbios.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.