Regeringen backar: Bron stängs inte

Regeringen backar och kommer inte att gå vidare med lagförslaget om att kunna stänga Öresundsbrun vid ett krisläge, rapporterar SVT.

Efter den kritik som Lagrådet har framfört har regeringen bestämt sig för att släppa förslaget om bron, säger miljöpartisten Annika Hirvonen Falk, som är vice ordförande i riksdagens justitieutskott, till SVT.

Planen uppges vara att beslutet om att släppa möjligheten att stänga broar och vägar mot Sverige ska fattas senast i morgon då propositionen väntas landa på riksdagens bord.

Regeringen presenterade i fredags en lagrådsremiss med förslag till en ny lag om särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet. Det föreslogs bland annat att regeringen under vissa förutsättningar skulle få meddela föreskrifter om stängning av väg eller annan led som allmänt används för trafik med motorfordon och som utgör en förbindelse med en annan stat.

“Öresundsbron är en av Sveriges viktigaste och mest trafikerade förbindelser med ett annat land, Danmark. En tillfällig stängning av bron kan utgöra ytterligare en åtgärd för att minska risken att den allmänna ordningen eller den inre säkerheten påverkas till följd av den stora tillströmningen av asylsökande”, resonerade regeringen då.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här