Regeringen vill se över förutsättningar för havsbaserade vindkraftparker

Regeringen har gett Länsstyrelsen i Västra Götaland och Östergötland i uppdrag att se över förutsättningar för två nya havsbaserade vindkraftsparker, varav en är Eolus Vind-projektet Västvind och den andra är Freja Offshores Dyning.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L)
Statsminister Ulf Kristersson (M) och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: TT

Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Samtidigt ska SGU, Statens Geologiska Undersökning, undersöka möjligheterna för och bereda tillstånd att installera undervattenskablar till de båda anläggningarna, samt OX2:s redan tillståndsgivna vindkraftpark Galene utanför västkusten.

”Det pågår nu ett intensivt och omfattande arbete på flera länsstyrelser runt om i landet och inom Regeringskansliet för att bereda alla ansökningar som har inkommit från aktörer som vill bygga nya havsbaserade vindkraftsparker. Vi behöver mer än fördubbla elproduktionen till år 2045 för att klara klimatomställningen, så ansökningarna är mycket välkomna”, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Västvind är planerad att byggas utanför Kungälv och Öckerö i Västerhavet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco