Inflationen lägre än väntat: Nordea och SEB tror på oförändrad ränta

Den svenska inflationen inkom lägre än väntat för mars.
Inflationen lägre än väntat: Nordea och SEB tror på oförändrad ränta - riksbanken-700_binary_6969251.jpg

På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 0,3%(+0,5), att jämföra med Bloombergs analytikerkonsensus som väntade en ökning på 0,5%.

KPIF, som är det mått som är Riksbankens målvariabel för penningpolitiken, låg kvar på 2,3% i årstakt. Väntat 2,4%.

SEB ger följande kommentar rörande Riksbanken efter statistiken.

“Vi står fast vid vår prognos att direktionen upprepar budskapet från december; att styrräntan väntas ligga kvar oförändrad på 2,25% och att riskerna är balanserade. Tecken på att inflationen är på väg att toppa stödjer dock vår prognos om att Riksbanken sänker styrräntan redan i juni”, uppger storbanken.

Nordea pekar på att den svenska inflationen inkom i linje med förväntat, men lägre än vad banken själva förväntat sig.

“Det finns inga detaljer i flashmeddelandet, vilket gör utfallet svårt att utvärdera. Månadsförändringen för KPIF ex energi ligger dock fortfarande över 2 procentsmålet och vissa inflationsindikatorer är något förhöjda. Vi håller därför fast vid vår syn att Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 2,25% framöver”, skriver Nordea.

Lannebos räntechef Lars Kristian Feste ger följande kommentar till Finwire.

“De flesta mått på inflationen kom in cirka 0,2% lägre än konsensus, men är i huvudsak i linje med Riksbankens prognos. Kärninflationen (KPIF exklusive energi) kom in 0,1% lägre än både konsensus och Riksbankens prognos. Dagens flash-KPI ändrar inte Riksbankens agerande framöver, men det blir intressant att höra hur Riksbanken resonerar kring konjunkturutvecklingen, där industri- och servicesektorn har en hyfsad utveckling medan hushållen fortfarande utvecklas svagare”, uppger han.

“Marknaden prisar in en till två sänkningar under de kommande tre riksbanksmötena, och det är 50% sannolikhet för en sänkning redan i juni”, fortsätter räntechefen.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, kallar statistiken för klockren då inflationen var lägre än väntat. Globalt handelskrig innebär mer deflationistiska än inflationistiska inslag EU/Sverige, menar han.

“Oro, starkare SEK & lägre energipriser bör bromsa matpriser. Riksbank kan/bör sänka; är i vänteläge”, skriver Bergqvist på X. Han pekar också på att den minskade inflationen ger stöd åt köpkraften.

Länsförsäkringar anser att det är dags för Riksbanken att sänka igen. Detta trots att inflationen ligger över målnivån om 2%.

“Trots detta bör Riksbanken snarast återuppta räntesänkningarna igen. Anledningen är att återhämtningen i den svenska ekonomin väntas få ett bakslag till följd av den ökade osäkerheten kring USA:s tullpolitik. Riksbanken bör ha som mål att dämpa effekterna så långt som möjligt. Penningpolitiken ska inte utformas efter läget här och nu utan grundas på frågan vart vi är på väg”, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Curasight