Rekordförsäljning under bokrean

Den årliga februarirean är bokbranschens absoluta höjdpunkt, och i år spås försäljningssiffrorna nå nya rekordhöjder. ”Branschen har medvind just nu. Vi räknar med 20 procent bättre försäljning än förra året”, säger Thomas Wyatt, VD för Svensk Bokhandlareförening. Hetast hittill uppges svensk skönlitteratur och Libers världsatlas vara.

Vid midnatt natten till tisdagen gick startskottet för årets bokrea, och i år spås försäljningen nå rekordhöjder tack vare att bokmomsen vid årsskiftet sänktes från 25 till 6 procent.

”Allt tyder på det, det ser väldigt positivt ut”, säger Thomas Wyatt, VD för Svenska Bokhandlareföreningen som är branschorganisation för cirka 350 bokhandlare runt om i landet.

”Det är tydligt att momssänkningen redan har fått effekt och vi har sett en väldigt stark försäljning under januari. Inför rean räknar vi med att bokhandlarnas intäkter kommer att öka med ungefär 20 procent i år.”

I siffror räknat skulle det innebära cirka 100 Mkr mer än förra året då de sju miljoner böcker som såldes under reaperioden tillsammans drog ihop en omsättning på 500 Mkr för branschen. Den försäljningen svarar i sin tur för cirka 15 procent av branschens årsförsäljningen, exklusive läromedel och direktförsäljning genom till exempel bokklubbar.

”Delvis är den höga försäljningen hittills i år säkert en glädjereaktion på de nya, låga priserna, men vi har sett en stark trend även tidigare på att intresset för böcker ökar”, säger Thomas Wyatt.

Lejonparten av försäljningen sker under den första reaveckan, och redan under natten till idag tisdag invaderades bokhandlarna av fyndköpare.

Enligt Erik Engström, marknadschef på bokhandelskedjan Bokia, är trycket från kunderna ännu större än man hade vågat hoppas. ”Det här är första året som jag var med när dörrarna öppnades i natt och jag trodde knappt mina ögon, det formligen vällde in folk”, säger han på telefon från Bröderna Lindkvists bokhandel i Linköping, som är en av de större i kedjan.

”Hela momssänkningen har tillfallit kunderna i våra butiker, vilket ger en prisnivå ungefär 15 procent lägre än den vanliga rean. Hetast hittills verkar den svenska skönlitteraturen – och Libers världsatlas – vara”, säger Erik Engström.

Som bästsäljare tippas även Jan Guillous böcker om riddaren Arn, Peter Englunds ”Den oövervinnerlige” och en rad kokböcker, bland andra TV-kocken Tina Nordströms ”Tinas mat”.

De eventuellt överblivna exemplar som fortfarande återstår av höstens finans- och memoarböcker, till exempel Boo.com-böckerna, rapporteras dock ingen strykande åtgång på. Inte heller på boken om de senaste veckornas i särklass mest omskrivna näringslivskändis Percy Barnevik.

”Nä hörrudu, den är det ingen som har frågat om på jättelänge. Jag såg att förlaget har reat ut den på eget bevåg, de har nog rätt svårt att bli av med den nu”, konstaterar en bokhandlare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.