Rekordhöga skuldbelopp skickas till Kronofogden

Kronofogden fick in knappt 1,2 miljoner krav på obetalda skulder förra året vilket motsvarar en ökning på 3,3% från 2019. Sett till antalet berörda personer var ökningen något lägre på 1,3%. Det handlar om drygt 426 000 personer som inte betalade sina skulder i tid.
Rekordhöga skuldbelopp skickas till Kronofogden - kronofogden-900
Foto: TT
Medan den kraftiga ökningen av skuldsatta, som förväntas som ett resultat av pandemin, ännu inte har inträffat fortsätter skuldbeloppet att växa snabbt. Det har ökat med 18% till cirka 21,7 miljarder kronor. Det är den högst uppmätta årssiffran någonsin, uppger Kronofogden i ett pressmeddelande.

Det myndigheten noterar är att de som har svårt att betala sina skulder, drar snabbt på sig fler skulder. Detta gäller särskilt för många inom åldersgruppen 18-25, sett till antalet ärenden.

”Två typer av skulder dominerar bland unga vuxna. Det är olika typer av konsumtionslån, inklusive e-handel och butikshandel på avbetalning, och telekom/bredband/tv. Även fordonsrelaterade skulder (trafikförsäkringsföreningen, parkeringsavgifter) och skulder till regioner och kommuner (vårdavgifter, barnomsorg och läromedel) sticker ut”, skriver myndigheten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.