Rekordmånga konkurser i januari

Konkurserna i Sverige fortsätter att stiga och satte ett nytt rekord för januari, enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe.
Rekordmånga konkurser i januari - Konkurs butik
Foto Janerik Henriksson / TT

Totalt gick 628 aktiebolag omkull, vilket är en ökning med 56% mot fjolåret.

”Vi kan konstatera att vi aldrig haft fler konkurser än det vi ser i januari. Det är stigande konkurstal i samtliga branscher i vår statistik”, säger Creditsafes VD Henrik Jacobsson.

Särskilt tufft är det för detaljhandeln som står för var tionde konkurs. Konkurserna inom denna sektor är upp hela 73% mot samma månad 2022.

Antalet nystartade bolaget under januari uppgick till 3 919, en minskning 19 procent samma period i fjol.

Motsvarande siffror från kreditupplysningsföretaget UC visar att konkurserna i januari var 47% högre i januari, samtidigt som antalet nystartade bolag minskade med 46%.

”Vi var nog många som hoppades på att toppen skulle vara nådd i och med de rekordhöga antalet konkurser vi såg under december månad. Men den negativa spiralen med extremt hög osäkerhet, fortsatt hög inflation och ökade kostnader i form av både räntor och elpriser har dessvärre bara eskalerat ytterligare under den första delen på året”, säger Johanna Blumé, ekonom på UC.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.