Rekordstort krispaket till kommunsektorn

Sveriges kommuner och regioner kommer att få ytterligare 15 miljarder kronor i vårändringsbudgeten på grund av ökade kostnader i samband med coronapandemin.

Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en presskonferens på torsdagen tillsammans med finansmarknadsminister Per Bolund (MP), samt Emil Källström och Mats Persson, ekonomisk-politiska talespersoner för Centerpartiet respektive Liberalerna.

“Det är det största krispaketet som någonsin har presenterats för denna sektorn”, sade hon.

“Vi spränger nu 100-miljardersgränsen i satsningar”, tillade hon.

Andersson sade att det handlar om att säkerställa ekonomin för våra kommuner och regioner och påminde om att staten kommer att ta alla extraordinära kostnader.

Emil Källström sade att vårändringsbudgeten innehåller totalt 20 miljarder kronor till kommunsektorn, varav 15 miljarder kronor är nya. 70 procent ska gå till kommunerna och 30 procent till regionerna.

“Nu gör vi det vi kan för att de resurser som måste finnas finns på plats”, sade Källström.

Mats Persson sade att det är viktigt att ge ett tydligt besked till kommunsektorn om att pengar kommer även kommande år. För 2021 och 2022 ökar tillskottet till kommunsektorn permanent med 12,5 miljarder kronor.

Per Bolund sade att ytterligare 2 miljarder i vårändringsbudgeten kommer att tillföras vården på grund av ökade kostnader för intensivvård. Mer pengar kommer också till SOS Alarm och kömiljarden kommer att bli mer flexibel.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här