Riksbanken överväger förändringar av det penningpolitiska styrsystemet

Riksbanken överväger att göra förändringar av det penningpolitiska styrsystemet i avsikt att göra det "enklare och mer flexibelt".

Riksbanken kommer dock precis som tidigare att sätta nivån på styrräntan, och förändringarna är inte avsedda att ha några penningpolitiska effekter.

Det framgår av ett pressmeddelande på onsdagen.

Förändringar är tänkta att genomföras i två steg med start i oktober 2019, då man avser att upphöra med de dagliga finjusterande operationerna, sätta räntan på den stående inlåningsfaciliteten lika med styrräntan minus 0,10 procentenheter samt att låta utlåningsräntan ligga kvar på, eller nära, styrräntan plus 0,75 procentenheter.

I det andra steget sätts utlåningsräntan på den stående utlåningsfaciliteten till styrräntan plus 0,10 procentenheter. Detta föreslås ske inom två år efter att styrsystemet automatiserats.

Riksbanken bjuder nu in de parter som berörs, i först hand de penningpolitiska motparterna men även andra intressenter, att ge sin syn på de föreslagna förändringarna i styrsystemet under sommaren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här