Riksbanken: Stigande finansiella sårbarheter ökar risken för ett BNP-fall

Marginaleffekten av ökande risker och sårbarheter i det finansiella systemet är negativ för BNP-tillväxten, skriver Dominika Krygier och Tamás Vasi vid Riksbanken i ett staff memo.
Riksbanken
Riksbanken. Foto: Hasse Holmberg / TT

En analys från Riksbanken av riskmåttet GaR, eller Growth-at-Risk, visar att stigande risker och sårbarheter i det finansiella systemet innebär högre nedsidesrisker för den ekonomiska tillväxten i Sverige i framtiden.

”När sådana risker och sårbarheter är tillräckligt stora kan de göra så att effekterna av en störning i det finansiella systemet på den ekonomiska aktiviteten både förstärks och förlängs”, skriver de.

Författarna beräknar att GaR under fjärde kvartalet 2021 är högre jämfört med fjärde kvartalet 2019,  men marginellt lägre än skattningen vid andra kvartalet 2021. Dock menar de att användningen av GaR för att utvärdera riskbilden under och till följd av coronapandemin bör dock tolkas med viss försiktighet.

”Att kontinuerligt mäta och följa risken för kraftigt negativ ekonomisk tillväxt till följd av förändrade makroekonomiska förhållanden är viktigt. Detta eftersom det kan skapa förutsättningar för att bedöma och i god tid hantera de sårbarheter och förhållanden som skulle kunna orsaka en finansiell kris och i förlängningen leda till ett kraftigt fall i tillväxten”, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco