Riksbanken: Sverige har ett välförankrat inflationsmål

Sverige har ett välförankrat inflationsmål. Det uppgav Riksbankschef Erik Thedéen i en utfrågning i finansutskottet.
Riksbanken: Sverige har ett välförankrat inflationsmål - Riksbankschef Erik Thedée
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto Pontus Lundahl / TT

”Inflationen nådde under 2022 rekordnivåer. Fokus för Riksbanken i den här situationen har varit att behålla förtroendet för inflationsmålet genom att bedriva en penningpolitik som tar inflationen tillbaka till 2 procent och förhindrar att den biter sig fast på en hög nivå. Det har bidragit till att de långsiktiga inflationsförväntningarna varit stabila nära målet. Den ekonomiska aktiviteten var också god under året och utvecklingen på arbetsmarknaden var stark”, uppgav riksbankschefen.

Erik Thedéen tog också upp frågan om prognosmakeri, och svårigheten att göra träffsäkra prognoser rörande inflationen under förra året. Utfallet för inflationen var nämligen betydligt högre än såväl Riksbankens som andra aktörers prognoser.

”Inflationen i såväl omvärlden som Sverige underskattades tydligt. Vid beslutet i februari 2022 hade inflationen stigit, men det berodde främst på energipriserna. Bortsett från dessa låg inflationen fortfarande under målet och tecken på spridningseffekter var få. Det finns många lärdomar att dra, bland annat hur snabbt kostnadsökningarna kunde föras över på konsumentpriser i en miljö med stark efterfrågan”, uppger Erik Thedéen och fortsatte:

”Det kan också finnas skäl för oss framöver, i de underlag som ligger till grund för de penningpolitiska besluten, att i större utsträckning analysera scenarier med stora skillnader i utveckling för inflationen. Även om scenarierna där och då inte känns särskilt sannolika kan sådana analyser förbättra vår beredskap.”

Finansutskottet granskar och utvärderar varje år den penningpolitik som Riksbanken fört under närmast föregående år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.