Riksbanken varnar för boprisfall

En allvarlig ekonomisk störning, som ett fall i bostadspriserna, skulle kunna få stora konsekvenser för den svenska ekonomin, skriver Riksbanken i sin stabilitetsrapport.

Det svenska finansiella systemet fungerar i dag väl, men det är sårbart för störningar, uppger Riksbanken i sin senaste rapport om den finansiella stabiliteten.

”Dagens höga värderingar av tillgångar och höga skuldsättning hos hushållen ökar riskerna i den svenska ekonomin. En allvarlig ekonomisk störning, som ett fall i bostadspriserna, skulle därför kunna få stora konsekvenser. För att göra hushållen mindre sårbara  och minska riskerna med den höga skuldsättningen krävs en kombination av åtgärder, som förändringar av ränteavdraget och införande av amorteringskrav och skuldkvotstak”, skriver Riksbanken i rapporten.

Även banksystemet är sårbart och behöver stärka sin motståndskraft, argumenterar myndigheten.

”De svenska storbankerna uppvisar hög lönsamhet och deras kunder har god betalningsförmåga. Detta bidrar till Riksbankens bedömning att det finansiella systemet fungerar väl i nuläget. Men samtidigt är det svenska banksystemet stort och tätt sammanlänkat. Dessutom har de svenska storbankerna en hög andel marknadsfinansiering, varav en stor del är i utländsk valuta, samt en låg andel eget kapital i förhållande till sina tillgångar. Det gör att banksystemet, och det finansiella systemet som helhet, är känsligt för olika ekonomiska störningar”, menar myndigheten.

Riksbanken anser att det är viktigt att man minskar sårbarheten i det svenska banksystemet.

”Under de senaste åren har de svenska storbankerna förbättrat sin motståndskraft mot både kredit- och likviditetsrisker. Denna utveckling är positiv, men Riksbanken anser att storbankernas motståndskraft behöver förbättras ytterligare. Dels bör deras kapitalkrav skärpas, bland annat genom att ett minimikrav för bruttosoliditet införs. Dels bör storbankerna minska sina strukturella likviditetsrisker och öka sin motståndskraft mot kortfristig likviditetsstress i svenska kronor”, resoneras det i rapporten.

Enligt Riksbanken är värderingarna på både tillgångsmarknaderna och framför allt bostadsmarknaden i dag ovanligt höga.

”Det innebär att sannolikheten för ett prisfall ökat. Tillsammans med en allt högre skuldsättning i hushållssektorn, har det gjort hushållen, de finansiella instituten och det finansiella systemet som helhet mer sårbara. Vid en allvarlig ekonomisk störning skulle konsekvenserna för svensk ekonomi kunna bli stora”, varnar Riksbanken som upprepar sitt budskap om att Finansinspektionens mandat för makrotillsyn snarast måste förtydligas så att en effektiv makrotillsyn kan bedrivas i Sverige.

”Det är nödvändigt att regering och ansvariga myndigheter snarast vidtar ytterligare åtgärder för att minska riskerna med de stigande bostadspriserna och hushållens höga och stigande skuldsättning”, anser Riksbanken.

Myndigheten vill även se reformer på bostadsmarknaden som skapar en bättre balans mellan utbudet av och efterfrågan på bostäder, något som kan bromsa uppgången i bostadspriserna och därmed också skuldsättningen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco