Riktigt surt på börsen
USA, där det breda indexet S&P satte ett nått fyraårslägsta på onsdagen, drog igång den europeiska aktierullningen utför med en ny våg av oro för företagens redovisning och trovärdighet. När USA-börserna öppnade på torsdagen var riktningen fortsatt nedåt.
Läkemedelsbolag var i alla högsta grad bidragande till att göra livet surt. SEC har beslutat att undersöka om pillerjätten Bristol Myers-Squibb i fjol blåste upp sina intäkter med uppåt 10 miljarder kronor. I Stockholm föll Astra Zeneca med 4 procent till 348,50 kronor. Pharmacia backade 3 procent till 294,50 kronor.
Stockholmsbörsen förmedlade talande bevis på sin nervositet när den tog emot Orc Softwares rapport. Det lilla programföretaget har tidigare betraktats som mer eller mindre imun mot det hotfulla läget för bolagets kunder, finanshusen. Men nu höll det inte längre och bolaget tvingades justera ned årets förväntade tillväxt till under de 50 procent per år fram till 2004 som är bolagets långsiktiga målsättning.
Marknadens grymma dom var en kurssänkning med 30 procent till 109,50 kronor. Muntrare var det för försvarskoncernen Saab som med en stark rapport fick se sin kurs stiga 1 procent till 115 kronor.
Även telekombolagen hörde till dem som kom lindrigt undan. Spekulationerna runt mäklarborden kring vad som kommer att hända med Ericsson är fortfarande mer eller mindre fantasieggande. Ett rykte som varit i omlopp, men dementerats av Ericsson för CNBC, är att Bill Gates och Microsoft skulle vara i färd med att lägga ett bud på bolaget.
Ericsson backade 1 procent till 15,70 kronor.
Dagen före Ericssons halvårsrapport nästa fredag släpper Nokia sin. Bolaget förväntas enligt en färsk SME-sammanställning nå sina prognoser för andra kvartalet. Dock tror analytikerna att resultatet hamnar i den undre delen av intervallet. Aktien föll 2 procent till 129,50 kronor.
Hos teleoperatören Song Networks har aktieägarna slängts mellan hopp och förtvivlan när ledningen försökt rädda företaget undan en hotande finansiell härdsmälta. Redan på onsdagen dök kurserna när långivarna avfärdade planen att sälja bolaget till Telenor. Raset fortsatte på torsdagen och aktien handlades till 1,80 kronor, 13 procent ned. Lite roligare var det för Telia-ägarna som bara förlorade 2 procent av sitt värde. Aktien kostade 24,90 kronor.
Makroekonomerna på OECD gav sitt bidrag till humörsänkningen på börsen genom att dra ned sin prognos för euroområdets BNP-tillväxt från redan låga 1,3 procent till 1,0 procent.
Oron för att återhämtningen kommer att ta längre tid och att bolagens finansiella situation ska få återverkningar på långivarna gjorde att bankerna återfanns högst upp på förlorarlistan. SEB föll 6 procent till 83,50 kronor. Nordea droppade lika mycket till 44,50 kronor.
Skojigt var det inte heller att äga aktier i Skandia eller OM. Båda föll 5 procent. Skandia kunde köpas för 34,80 kronor och OM för 63 kronor där raset för intressenbolaget Orc tyngde. Övriga IT-bolag gick inte heller hem. Affärssystembolagen Intentia och IBS backade med 5 respektive 4 procent.
Verkstadsbolagen SKF och Autoliv var andra bolag placerarna sköt ned. SKF tappade 5 procent till 223,50 kronor och Autoliv 6 procent till 202,50 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.