”Risk för snedvriden konkurrens””

Som vd för en av Sveriges största arbets­givarorganisationer företräder Klas Wåhlberg nästan 4 000 medlemsföretag som tillsammans står för en tredjedel av Sveriges export. När han tillträdde posten i augusti 2016 hade Storbritannien relativt nyligen beslutat sig för att lämna Europeiska unionen, och några månader senare valdes ­Donald Trump till USA:s president. Det är två händelser som medförde att internationella handelsfrågor hamnade högt upp på agendan.

– Många trodde att Donald Trump skulle gå från ord till handling vad gäller att skrota frihandelsavtalet TTIP, och det lyckades väl sådär. Men nu börjar Storbritanniens tydliggörande av att lämna EU bli påtagligt och det får oerhörda konsekvenser överallt, från tullhantering till hur varor och tjänster ska kunna röra sig fritt, säger Klas Wåhlberg.

Förutom att utträdet ur unionen komplicerar rådande produktionsflöden pågår även ett intensivt förhandlingsarbete mellan EU och Storbritannien. Eftersom parterna knappast har som främsta uppgift att till­vara­ta svenska intressen så uppvaktar Teknikföretagen regeringen med frågeställningar som är relevanta för svensk industri i pågående exit-förhandlingar i Bryssel.

– Risken är att vi får en snedvriden konkurrenssituation. Vi lyfter in sådana frågor som vi hoppas bakas in i ett framgångsrikt lobbyarbete från regeringens sida, säger Klas Wåhlberg.

Handelsfrågor är ett av flera huvudspår som Teknikföretagen driver. Ett annat ­fokusområde rör hållbarhet – stabilitet och miljöfrågor. I traditionell anda fortsätter de också att driva frågor som rör ”konkurrenskraftig arbetsrätt och avtalsvillkor”. Högt upp på dagordningen står också kompetensförsörjning, där frågor kring vidareutbildningar accelererar – inte minst vad gäller tekniska utbildningar, eftersom ­utvecklingen går så pass fort att det man lär sig på högskolorna första året kan betraktas som obsolet kunskap tre år senare.

– Jämfört med andra länder finns det en grundsyn från parternas sida där man faktiskt vill åstadkomma förnyelse inom industrin. Göran Johansson, tidigare känd S-politiker och fackpamp i Göteborg, sa en klok sak: ”Jag är inte rädd för ny teknik, jag är rädd för gammal teknik.”

Förutom en nyckfull omvärld har det stormat både i och runt den centrala arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv inom vilken Teknikföretagen ingår. Att den frispråkige ordföranden Leif Östling fick lämna sin post under fjolåret fick stort medialt genomslag, men en djupare intern diskussion handlar om vilka frågor som egentligen ska drivas på central nivå. För bättre samordning har en ändrad beslutsstruktur skett där en tidigare storstyrelse på cirka 70 personer har kompletterats med en mindre verksamhetsstyrelse.

– Att hitta rätt rollfördelning är ingenting som går fort. Det går framåt men inte så snabbt som man skulle önska.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG