Riskabelt Elektronikgruppen lockar
För att förstå hur Elektronikgruppen utvecklats de senaste åren behöver man bara titta på aktiekursen. Från att ha handlats till en bit över hundralappen föll den ner till 25 kronor, därefter klättrade den upp en bit över 60 kronor till att nu stå i 57 kronor. Eller titta på resultatet: En vinst före skatt på 70 miljoner år 2000 blev två år senare en förlust på över 30 miljoner kronor. Inte konstigt att aktien åkt jojo.
Men Elektronikgruppen som fanns för fyra-fem år sedan är inte samma företag som idag. Då stod telekomindustrin för över 70 procent av omsättningen, ifjol var den siffran runt 30 procent. Bolaget har breddat sig, bland annat genom ett par förvärv.
Bolaget
Idag består Elektronikgruppen av fyra affärsområden:
*EG Electronic Components är det största området och står för 60 procent av omsättningen. Bolaget distribuerar elektronikkomponenter till Skandinavien, Polen och Baltikum. Bland kunderna finns Ericsson, Nokia, Flextronics och Bang & Olufson.
*EG Products, som står för en femtedel av koncernen, är egen tillverkning av fiberkablar. Tillverkningen sker bland annat i Kina och verksamheten är starkt beroende av telekommarknaden.
*EG Production Technology, som står för 15 procent av omsättning och vänder sig till kontraktstillverkare.
*EG Electromechanics är det minsta affärsområdet och säljer elektromekaniska komponenter till fordonsindustrin.
Även om bolaget bytt ut den stora exponeringen mot telekom till att bli mer och mer av en grossist till fordonsindustrin finns telekomspöket i bakgrunden. Branschens comeback låg bakom det faktum att EG Products ökade sin omsättning med 30 procent i fjol och mer än fördubblade sitt resultat. Därmed tjänade den delen nästan lika mycket som det största affärsområdet.
Balansräkningen
Företagets finansiella ställning är mycket stark och är en av anledningarna till att Elektronikgruppen aldrig var illa ute ens när telekommarknaden föll ihop. Trots att över 100 miljoner kronor pytsats ut på förvärv och utdelningar är bolaget skuldfritt och stoltserar med en kassa på 38 miljoner kronor.
Soliditeten är på skyhöga 64 procent. Personligen brukar jag vara av åsikten att en för stark balansräkning är misskötsel, fast i det här fallet är det inte riktigt på samma sätt. Risken i verksamheten är så pass hög att det bara framstår som positivt med en låg finansiell risk.
Värderingen
Fjolåret blev på många sätt ett bra år för firman. Omsättningen ökade med 40 procent, exklusive förvärv med 17 procent. Vinsten per aktie blev 3,29, vilket ger ett p/e-tal på 17, men om goodwillen räknas bort blir p/e-talet 12,5. Även i förhållande till omsättningen är värdering låg, varje omsättningskrona värderas till 40 öre.
Men det är inte alls säkert att 2005 blir någon höjdare, orderingången såg inte alls så bra ut i senaste rapporten som den tidigare gjort, vilket kan tolkas som att efterfrågan från telekomindustrin nådde sin topp ifjol. Ändå räknar vi med att bolaget ökar omsättningen till 750 miljoner i år och med en marginal på 5 procent betyder det ett p/e-tal på 10, förutsatt att vi exkluderar goodwillavskrivningar på 6 miljoner kronor.
Det innebär en avkastning på eget kapital på 17 procent. Med ett avkastningskrav på 8 procent betyder det att Elektronikgruppen ska värderas till lite mer än dubbla egna kapitalet, närmare bestämt 69 kronor per aktie. Potentialen blir därmed 20 procent. Ett par förvärv till och uppsidan är betydligt större. Köp, men resan kommer att vara fortsatt gumpig.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.