Roblox till börsen via direktnotering – tar in nya miljoner

Roblox, som ligger bakom en populär spelplattform, har tagit in 520 miljoner dollar under en Series H-finansieringsrunda.
Roblox lanserades 2006 och har under pandemin fått ett uppsving när hemmasittande barn börjat spela mer. Foto: Jessica Gow/TT

Rundan värderar bolaget till 29,5 miljarder dollar. Det uppges i ett pressmeddelande.

I rundan deltog Altimeter Capital och Dragoneer Investment Group jämsides befintliga delägare som The Investment Group of Santa Barbara och Warner Music Group.

Roblox skriver att de nya pengarna ska användas för att påskynda bolagets tillväxtinitiativ.

Bolaget skriver också i ett separat pressmeddelande att man tänker ansöka om en direktnotering av sina aktier hos amerikanska finansinspektionen, SEC. Det är ännu inte bestämt hur många aktier som kommer att erbjudas. Roblox tänker genomföra listningen efter SEC:s utvärdering.

I slutet av november ansökte Roblox om börsnotering. Men de senarelade sedan den efter att bolag som Airbnb och Doordash mer än dubblats direkt när aktierna sattes på börsen. Roblox väljer nu alltså att i stället gå vidare med en direktnotering där marknaden sätter priset. Detta istället för en traditionell IPO-process där aktier säljs till en specifik kurs inför att handeln drar igång.

Roblox lanserades 2006 och har under pandemin fått ett uppsving när hemmasittande barn börjat spela mer. Intäkterna i det tredje kvartalet var upp 91% och antalet dagligt aktiva användare nästan fördubblat till 36,2 miljoner.