Rocket Internet-notering snabbt övertecknad

Det tog bara 90 minuter för Tysklandsbaserade företagsinkubatorn Rocket Internet, som Kinnevik är storägare i och sam-investerar med, att i en "book building-process" få in teckning på motsvarande hela den föreslagna börsnoteringsemissionen.

Det rapporterar Wall Street Journal på onsdagskvällen.

Kinnevik bekräftade på måndagskvällen att Rocket hade satt prisintervallet för noteringen till 35,50-42,50 euro, motsvarande en värdering på 4,3-5,1 miljarder euro före nyemissionen. Den värderingen motsvarade att Kinneviks Rocket-innehav per 30 juni hade värderats 5,3-6,7 miljarder kronor högre, vilket motsvarar 19,00-24,00 kronor per aktie högre.

Wall Street Journal konstaterar att det totala värdet på Rocket Internets aktiekapital har svällt till 6,2 miljarder euro i mitten av teckningsintervallet, alltså efter noteringsemissionen. Det är en ökning med 24 procent jämfört med när Holtzbrinck Ventures köpte en 2,5-procentig andel den 26 augusti och med 40 procent jämfört med den 15 augusti när United Internet köpte en 10,7-procentig andel.

Tidningen är sammantaget kritiska till Rockets notering på en rad punkter.

1) VÄRDERINGEN:

Wall Street Journal anser att Rocket, med dess 66 olika varumärken och över 300 dotterbolag, är mycket svårt att värdera. När tidningen lägger tillbaka försäljningsandelar från de större intressebolagen där Rocket i dag äger mindre än 50 procent kommer man fram till att Rocket sett till försäljningsmultipel värderas till ungefär 21 gånger 2013 års intäkter.

Vidare drar WSJ parallellen att försäljningsmultipeln är ungefär i linje med Alibabas, den kinesiska e-handelsjätten som gjorde världens hittills största börsdebut i New York i fredags.

2) BRISTEN PÅ LÖNSAMHET:

Vad Rocket Internet saknar är dock lönsamhet. Medans Alibaba bokade 3,7 miljarder dollar i nettovinst 2013 förlorar nästan alla Rockets portföljbolag pengar och är i behov av kapital. De senare uppgifterna framgår enligt tidningen av Rockets egna noteringsprospekt. Vidare ska Rockets resultat för 2013 vara dopat av reavinster från försäljning av dotterbolagsandelar, inklusive avknoppningen av Zalando (som är aktuella för en egen börsnotering den 1 oktober, SIX anm).

3) KONKURRENSEN:

Tidningen menar vidare att “investerare bör överväga hur länge Rocket får ha skyarna för sig själva” så man ser “etablerade namn” cirkulera på ett par av dess nyckelmarknader. Däribland Amazon.com-vd:n Jeff Bezos som i juli meddelat planer på att investera upp till 2 miljarder dollar i Indien (där Rocket bland annat är verksamma via portföljbolaget Quikr, SIX anm).

4) KAPITALBEHOVET:

Även utan behovet av att hålla konkurrenter stången, så kan “etableringen av nästa omgång av Internetstjärnor bli kostsamt”, skriver man vidare. Tidningen noterar här hur Rockets kostnadsrad “övriga rörelsekostnader” mer än fördubblades under första halvåret 2014 jämfört med föregående år, som en följd av att marknadsförings- och reklamkostnaderna stegrats.

Artikeln avslutas med en kritisk uppmaning till den tyska företagsinkubatorn:

“Rocket har visat sig vara duktiga på att rulla ut teknik-startups baserade på andras idéer. Vad man nu behöver visa är att man kan få dessa att uppnå en annan dimension: lönsamhet.”

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG