Rundar den ryska rävsaxen

Kosmetikaföretaget Oriflame har varit en stor kursförlorare de senaste åren. Nu finns goda skäl att inta en mer optimistisk hållning till aktien.

I höstas rankade vi bolagen på Stockholmsbörsen enligt ekonomiprofessorn Joel Greenblatts så kallade ”magiska formel”, en mycket enkel modell som väger samman ett företags värdering och avkastning på ­sysselsatt kapital. Högt upp i rankningen, som publicerades i ­Affärsvärlden nummer 45/2015, återfanns kosmetikaföretaget Oriflame med en ev/ebit-multipel på knappt 10 och en avkastning på sysselsatt kapital på drygt 18 procent.

Vid sidan av attraktiva nyckeltal är det intressant att just Oriflame var börsbolaget som finansmannen Mats Qvibergs Öresund investerade mest i under fjolåret, hela 182 miljoner. I mitten av oktober flaggade ­investmentbolaget, som över tid slagit börsindex med god marginal, för ett innehav på drygt 5 procent av aktierna. Ett gott tecken är också att Oriflames vd sedan våren 2005, Magnus Brännström, alltjämt sitter på en rejäl aktiepost och dessutom ökat innehavet något trots de senaste årens turbulens. Hans 303 000 aktier är värda drygt 35 miljoner.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets