Rusta stiger i börsdebuten – får över 20 000 nya aktieägare

Lågpriskedjan Rusta stiger i börsdebuten under torsdagen. Teckningskursen blev 45 kronor och efter en kvarts handel är aktien upp nära 5% till drygt 47 kronor.
Rusta stiger i börsdebuten – får över 20 000 nya aktieägare - Rusta
Foto: Naina Helén Jåma / TT

Teckningskursen på 45 kronor per aktie kan jämföras med det aviserade intervallet på 43 till 50 kronor per aktie. Rusta får därmed ett börsvärde på 6,8 miljarder kronor räknat på teckningskursen.

Intresset för erbjudandet har varit mycket stort bland svenska och internationella institutionella investerare och allmänheten i Sverige. Rusta får mer än 20 000 nya aktieägare.

Det totala värdet av erbjudandet, baserat på teckningskursen, uppgår till 2 049 miljoner kronor, och under antagande om att övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo kommer värdet av erbjudandet att uppgå till 2 357 miljoner kronor. Bolaget tillförs inga pengar i samband med noteringen, det är bara befintliga ägare som säljer aktier.

”Det här är en milstolpe i Rustas historia och ett viktigt steg mot vår långsiktiga vision att bli den ledande och mest betrodda lågprisaktören i Europa. Jag ser det stora intresset från investerare som ett kvitto på att det finns ett stort förtroende för Rusta, vår affärsmodell och vårt beprövade varuhuskoncept. Jag ser fram emot att fortsätta bygga och expandera verksamheten tillsammans med våra medarbetare, partners samt befintliga och nya aktieägare”, säger Rustas VD Göran Westerberg i ett pressmeddelande.

Grundaren och huvudägaren Anders Forsgren fyller i:

”Jag är stolt över att Rusta nu tar klivet in på börsen och det är glädjande att få välkomna nya aktieägare till bolaget. Intresset för att bli en del av Rustas resa framåt har överträffat våra förväntningar. Familjerna Forsgren och Forssell ser fram emot att fortsatt vara långsiktiga och engagerade ägare i detta nya och spännande kapitel för Rusta.”

Affärsvärlden har analyserat Rusta inför noteringen – som är den första på Stockholmsbörsen på över ett år.

”Afv ser ett välskött bolag med god tillväxthistorik. Den som hade hoppats på en prislapp i linje med lågpriskedjans produkter blir dock besviken”, heter det i analysen.

Här hittar du Afv:s analys av Rusta inför noteringen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.