Ryssland: Stabil osäkerhet
Efter en rejäl eruption av osäkerhet har nu den normalaosäkerhetsnivån återställts i Ryssland. Den konstitutionellakrisen, som skapades av hotet om riksrätt mot presidenten, äröver. Börsen har återhämtat sig bra, men har en liten bit kvartill toppnoteringen före krisen, och förstås oändligt långt kvartill nivån hösten 1997.Nu återstår bara att se till att landet får en regering. Men dentypen av kriser är vardagsmat i Ryssland, landet som fastnat påvägen mellan planekonomi och marknadsekonomi.Om man kan tala om moder Ryssland i detta land där de folkvaldabryr sig så oändligt mycket mer om sin egen makt än om Rysslandsväl, så har modern gått ner sig i ett träsk – och sitter fastmed båda fötterna. Sergej Stepasjin blir med största sannolikhetRysslands näste premiärminister. Han är föreslagen av president Jeltsin,och anses vara en Jeltsinman. Ändå bedömer de flesta att denkommunistdominerade och Jeltsinhatande duman kommer att röstaigenom honom. Varför?Tja, den enklaste förklaringen är nog att duman inte villriskera att bli upplöst i förtid, ty då förlorar dess ledamöterde privilegier som är förknippade med att vara folkvald.Möjligen utnyttjar den sin rätt att säga nej till en avpresidenten föreslagen kandidat en eller två gånger. Men inteden tredje gången, ty då har presidenten rätt att upplösa duman.Sergej Stepasjin kommer ur säkerhetsapparaten. Han har varitjustitieminister och inrikesminister. Som premiärminister väntashan omge sig med en regeringskrets utan kommunister. Det blir iså fall en skillnad jämfört med den avsatte Primakovs regering,som tillsattes på dumans förslag och därför var tvungen att tamed kommunister i regeringen.
Bra person
Den person som utpekas som huvudansvarig för ekonomin efterkommunisten Masljukov är ordförande i dumans budget- ochfinanskommitté, Alexander Zjukov, som anses vara en bra person.Ingen stor reformman, men inteheller en bakåtsträvande kommunist.Den kommande regeringen lär dock inte kunna åstadkomma mycketunder det halvår som återstår till parlamentsvalet i december.Marknaden räknar i alla fall med att Stepasjin ska ro deteftertraktade IMF-avtalet i hamn. Det avlastar en del avskuldbördan, utlöser ytterligare lån från andra håll, och öppnarvägen för omförhandling av skulder, så att Ryssland inte än engång tvingas ställa in betalningarna.Ekonomin är faktiskt inte utan positiva tecken. Delar av denryska industrin har svarat på rubeldevalveringen och börjatväxa. Det gäller framför allt exportindustrin ochhemmamarknadsindustrier, vars varor kommit att ersätta den dyraimporten. Det stigande oljepriset har förstås varit som balsamför Lukoil, Surgutneftegas och de andra oljebolagen på börsen.Även statsfinanserna förbättras avsevärt i takt med prisökningenpå landets främsta exportvara.
En oligark tillbaka
En skillnad jämfört med förra regeringen är att åtminstone en avoligarkerna – Boris Berezovskij – tycks ha återvunnit en del avsin forna politiska makt. En av regeringen Primakovs storaförtjänster var att den faktiskt gjorde en del för att röka utoligarkerna medan de var försvagade av augustikraschen.Vi får hoppas att de inte dyker upp igen. Då tror jag mångainvesterare tvekar att komma tillbaka, säger PaulLeander-Engström, förvaltare av Rysslandsfonden RussianProsperity Fund.
Visst hopp
Räddningen för Ryssland är – enligt Paul Leander-Engström – ettbättre parlament och en bättre president. Själv är han optimistoch tror på bådadera.Han sätter dessutom ett visst hopp till att de inviter ochsamarbetstrevare, som just nu präglar rysk politik bakomkulisserna, kommer att resultera i stabiliserande allianser.Exempelvis förekommer sådana trevaremellan presidentkandidaten Jurij Lusjkov och det nybildadeguvernörspartiet, där flera av de mäktigaste delstatspolitikernahittat sin nya politiska hemvist.Stabilitet är förstås vad Ryssland behöver för att komma vidare,efter den osannolika Jeltsineran, som faktiskt skulle förefallaorealistisk om den hade varit påhittad.Tiden med Jeltsin har skapat vanmakt hos folket, och rädsla hosinvesterare och fondförvaltare. Måtte denne man inte hålla sigkvar vid makten längre än mandatperioden ut, alltså ännu ett år.Det är den ena av investarnas tysta böner.Den andra är: Måtte inte folkets vanmakt öppna för något ännuvärre än Jeltsin.
BILDTEXT: Moskvabörsen har haft en stark utveckling i år, och återhämtatsig bra efter den senaste chocken. Men det är oändligt långtkvar till toppnoteringen hösten 1997, då index nådde 570.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.