S-E-BANKEN/TRYGG-HANSA: Stark, men inte vacker

S-E-Banken får en stark balansräkning efter köpet av Trygg--Hansa, men samordningsvinsterna imponerar inte.

För ledningen i den nya S-E-Banken, efter köpet av Trygg-Hansa,blir kostnaderna och effektiviteten en prioriterad fråga. Avprospektet framgår att målet är att öka kostnadseffektivitetenmed flera procentenheter om året. Prospektet bekräftar också attdet inte kommer att räcka med de kostnadssynergier som uppstårgenom affären, beräknade till en halv miljard kronor. Det kommeratt krävas ytterligare program för att öka effektiviteten.Affären sänker exempelvis bankens redan dåliga I/K-tal(relationen intäkter/kostnader) till 1,50. Det kan jämföras mednära två för Nordbanken över två för Handelsbanken.

I sin kommenterar till affären skriver Jacob Wallenberg,blivande ordförande, och Lars Thunell, blivande koncernchef, attledningen kommer att sätta upp strikta avkastningsmål föraffärsområdena, som i möjligaste mån kommer att bolagiseras.

Dessa får kravet på sig att överträffa konkurrenterna påmarknaden. Det övergripande målet för ledningen skall vara attskapa värde för aktieägarna. Bland annat överväger den attanvända konsultfirman Stern Stewarts EVA-modell, Economic ValueAdded (se även artikel på annan plats).

Totalt räknar ledningen som tidigare med synergier på 775miljoner kronor av samgåendet. Av detta skall 275 miljonerkronor komma från intäktssidan. Realismen i detta är svår attbedöma. Huvuddelen av de ökade intäkterna väntas komma frånkorsförsäljning av liv- och sakförsäkringar. Korsförsäljningenav banktjänster väntas således bli mycket blygsam. Synergiernaimponerar inte i denna affär.

Däremot får banken en mycket stark balansräkning genom affären.Eget kapital per aktie ökar från 43 till 47 kronor och bankensprimärkapitalrelation, ett relevant soliditetsmått för banker,ökar från 6,9 till 8,4 procent. Detta under förutsättning att 75procent av Trygg-Hansas aktieägare väljer kontantalternativet,det vill säga att det huvudsakligen blir Trygg-stiftelsen somväljer alternativet att byta till aktier i S-E-Banken.Sannolikheten för att det skall bli så, vilket uppenbarligen ärvad ledningen önskar, har ökat. Budet innebär att Trygg-Hansasaktieägare kan välja mellan att sälja sina aktier för 244 kronorkontant, eller att byta fem Trygg-aktier mot 13 nyemitterade A–aktier i S-E-Banken. Budet grundades på en S-E-Bankskurs på 91,30 kr. Efter den senaste tidens börsoro är kursen 81 kronor. Detgör kontantbudet attraktivast. Nackdelen är att det utlöserrealisationsvinstbeskattning.

Skulle fler än 25 procent välja S-E-Banksaktier blir bankensnabbt överkapitaliserad. Vid en 50-procentig anslutning tillaktiealternativet ökar eget kapital per aktie till 50 kronor ochprimärkapitalrelationen till hela 9,8 procent. Det framgår klartav prospektet att ledningen inte är främmande för att lösa inaktier om banken får för mycket kapital.

I motsatt riktning går vinsten per aktie. I huvudexemplet, 75procent väljer kontantalternativet, ökar vinsten per aktie,räknat på resultatet för årets första tre kvartal, från ca 5,80till ca 8,70 kronor. Om fler väljer aktiealternativet ökarutspädningen. Vid 50 procents anslutning tillkontantalternativet sjunker vinsten per aktie till 8,25 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight